Total Pageviews

Thursday, September 18, 2008

Εσείς τι λέτε;


«Πολίτες δύο ταχυτήτων»

Δρόμος μετ’ εμποδίων το «πολυπόθητο» δικαίωμα ψήφου των αποδήμων από την εκάστοτε χώρα διαμονής των.Οι διαφωνίες στο αρμόδιο Υπουργείο , όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να ψηφίζουν οι απόδημοι, βρίσκονται πλέον στο καθημερινό μενού.
Κατά την τελευταία ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα η διαφωνία εστιάστηκε σε δύο βασικά σημεία: Από το προσχέδιο δίδεται εξουσιοδότηση να καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα ο χρόνος διενέργειας εκλογών για τους αποδήμους. Και με δεδομένη την πρόβλεψη για ταυτόχρονη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσδιορίζεται ο χρόνος εκλογών για τους αποδήμους πολύ νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.
Το δεύτερο σημείο, στο οποίο επικεντρώνεται η διαφωνία, είναι η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο να προσμετρούνται οι ψήφοι των αποδήμων στην πρώτη καταμέτρηση, με την οποία γίνεται η κατανομή εδρών.Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι τελικά προτείνεται οι απόδημοι να μη ψηφίζουν για την Επικράτεια.
Αυτά, εν ολίγοις με το προσχέδιο, τις εκάστοτε προτάσεις και τις μόνιμες (για ευνόητους λόγους) διαφωνίες των κομμάτων...
Ας έρθουμε όμως στην ουσία.Η δική μας ψήφος σε τι θα ωφελήσει; Πόσο σωστό και δίκαιο είναι να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα η ψήφος ανθρώπων ξεκομμένων από τη ζωή μιας χώρας; Και με ποια κριτήρια θα ψηφίζουμε άραγε; Μήπως με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα; Η με οδηγό μας τα «παράθυρα» του Antenna!
Ας σοβαρευτούμε. Όσοι από τους αποδήμους διατηρούν ακόμη στενούς δεσμούς με την γενέτειρα μπορούν κάλλιστα, εφ όσον το επιθυμούν, να μεταβούν αυτοπροσώπως στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Όσο για τους υπόλοιπους, που απλώς θέλουν να διεκδικήσουν κάποια αιτήματά τους, μπορούν κάλλιστα να τα καταθέσουν στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το οποίο άλλωστε εκπροσωπεί τους αποδήμους της διασποράς, χωρίς να χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία να ψηφίσουν.
Προς το παρών, ας ασχοληθούμε με «τα του οίκου μας». Την δεύτερή , όπως συνηθίζουμε να λέμε πατρίδα μας, που ουσιαστικά όμως θεωρείται πρώτη. Τον Καναδά, την χώρα που ζούμε και κινούμαστε, εργαζόμαστε, πληρώνουμε φόρους και έχουμε υποχρεώσεις αλλά και κεκτημένα δικαιώματα.
Και ένα από αυτά είναι να ψηφίσουμε στις επικείμενες Καναδικές εκλογές.
Αυτή, θα πρέπει να είναι και η πρώτη μας προτεραιότητά...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης

4 comments:

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Μάικλ,
Καλώς μα ήρθες στα μπλογκοκύματα. Εύχομαι να δρέψεις δάφνες και πολλές επισκέπτες στη νέα σου γειτονιά.
Για το θέμα της ψήχφου των αποδήμων είμαι κάθετη: Αν δεν θεσμοθετηθεί η ψήφος , ποτέ η ελληνική πολιτεία δεν θα ΄δώσει σοβαρή προσοχή στα χρόνια προβλήματα του Απόδημου Ελληνισμού. Πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα που θα εξασφαλίσει το ποιοί θα μπορούν να έχουν δικάιωμα ψήφου για να υπάρχει ένα αντίκρυσμα σε όλη αυτή τη δημοκρατική διαδικασία.
Σε χαιρετώ απο τα ερτζιανά του σπιτιού μου.
Ιουστίνη

Michael Tellides said...

Επι τέλους, έσπασε η μοναξιά μου...
Χαρετίζω το "ποδαρικό", Γουρλίδικο νάναι και"εις έτη πολλά!"
Αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της διαδικασίας που θα απαιτηθεί όσον αφορά το ποιοί τελικά θα μπορούν να εχουν δικαίωμα ψήφου; Με τη αιώνια γραφειοκρατία και την επικρατούσα νοοτροπία στον δημόσιο τομέα...
Ασε που θα "φαγοθούμε" μεταξύ μας... για να μην αναφερθώ και σε αυτούς που θα "κοπούν" απ΄τη διαδικασία.
Καλό θα είναι οι συμπάροικοι να αρχίσουν να παίρνουν πιό σοβαρά την πολιτική ζωή του Καναδά. Εκλογές έρχονται και μαζί και τα "δύσκολα". Εσω έτοιμος!
Καί πάλι, καλως ήρθες στο "RadioMichael blogspot".
Περιμενω ν΄ακούσω και την παρέα...
Μιχάλης

δεσποιναριον said...

Καλησπερα σας απο την Washington. Η δυναμικη ομαδα της φιλεναδας μου Ιουστινης εξαπλωνεται στην μπλογκοσφαιρα και με τη σειρα μου την καλςσοριζω. Σας ευχαριστω για την ευγενικη σας επισκεψη και ευχομαι καλες εκπομπες και μεγαλες ακροαματικοτητες.

Michael Tellides said...

Ανταποδίδω τις ευχαριστίες.
Πρέπει να σας ομολογήσω πως οι φωτογραφίες σας είναι καταπληκτικές!
Νάστε καλά.