Total Pageviews

Thursday, October 16, 2008

Εσείς τι λέτε;

«Φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση…»

Στα πλαίσια της Β’ Τακτικής Συνέλευσης ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδά, που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ από τις 3 - 5 Οκτωβρίου 2008, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Μητρόπολις, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΣΑΕ, η ηγεσία του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, καθώς και ο Παγκόσμιος Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης.
Με αφορμή λοιπόν την Β΄ Τακτική, η στήλη έκρινε χρήσιμο ν’ ασχοληθεί με δύο σημαντικούς παράγοντές της, που τυγχάνει να παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους.
Τον Δημήτρη Μανωλάκο και τον Στέφανο Ταμβάκη.
Ο Δημήτρης Μανωλάκος , ελληνοκαναδός τρίτης γενιάς, κληρονόμησε την απεριόριστη αγάπη των γονιών του για τον τόπο καταγωγής του και από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε τις αξίες και τα ιδανικά της ελληνικής φυλής.
Ταυτόχρονα, δείχνει και έναν απεριόριστο σεβασμό προς την δεύτερή του πατρίδα - τον φιλόξενο Καναδά –που απλόχερα προσέφερε στην οικογένειά του και τον ίδιο μια καλύτερη ζωή.
Ο πατέρας του υπηρέτησε την ΕΚΜ ως πρόεδρος και υπήρξε ιδρυτικό μέλος σε διάφορους κοινωφελείς οργανισμούς σε εποχές μάλιστα δύσκολες όταν η βασική προτεραιότητα των μεταναστών ήταν η επιβίωσή τους.
Ο Δημήτρης Μανωλάκος, συμβολαιογράφος, σημερινός πρόεδρος του ΕΚΚ, ακολούθησε πιστά τα αχνάρια του πατέρα του και με την σεμνότητα που τον διακρίνει, τον ζήλο και εργατικότητά του, αφού στην πορεία υπηρέτησε επάξια την ΕΚΜ καθώς και μια πλειάδα άλλων παροικιακών οργανισμών, ανέβηκε τελικά στο υψηλότερο αξίωμα του Προέδρου του ΕΚΚ.
Ο Αλεξανδρινός Στέφανος Ταμβάκης, είναι απόγονος Λιμνιωτών μεταναστών.
Ο προπάππους του βρέθηκε στην Αίγυπτο τον 19ο αιώνα, εγκαταλείποντας τη γενέτειρα, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στο νησί.
Δουλεύοντας σκληρά πρόκοψε και έθεσε σαν σκοπό της ζωής του την ευεργεσία, την κοινωφέλεια, την διάδοση της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην πόλη των Πτολεμαίων.
Ο Στέφανος Ταμβάκης , σημερινός παγκόσμιος πρόεδρος του ΣΑΕ ,άξιος συνεχιστής του έργου των «Ταμβάκηδων», αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Αίγυπτο και ανέλαβε την - από το 1905 - οικογενειακή επιχείρηση τροφίμων ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες μέσα από διάφορους οργανισμούς.
Υπήρξε ο νεότερος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, πριν αφοσιωθεί στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Ο Δημήτρης Μανωλάκος και ο Στέφανος Ταμβάκης συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο, ενθουσιασμό και πάθος το κοινωφελές έργο που ξεκίνησαν οι πρόγονοί τους, εδώ και μερικούς αιώνες...
Δύο φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

2 comments:

Justine's Blog said...

Ενα θέμα τόχεις με τα πρότυπα, το έχω καταλάβει.
Πράγματι χτύπησες φλέβα, γιατί λατρεύω Μανωλάκο, είναι το άλλο μου εγώ στον κοινοτικό χώρο.
Οσο για τον Στέφανο Ταμβάκη είναι εξαιρετικός στον περιορισμένο ρόλο του ΣΑΕ.
Θα επανέλθω με μεγάλο κριτικό κομμάτι εφ΄όλης της ύλης.
Φιλάκια

Michael Tellides said...

Πιστεύω πως τόσο ο Μανωλάκος όσο και ο Ταμβάκης θεωρούνται υπερπροσοντούχοι για τους "υπολειτουργικούς" οργανισμούς που υπηρετούν, ο βίος των οποίων προβλέπεται βραχύς...
Η άποψή μου στηρίζεται στις συνεντεύξεις που μου παραχώρησαν για τα "Ελληνοκαναδικά Νέα" και το "Emphasis", αυτήν την εβδομάδα.
Αναμένουμε το κριτικό σου κομμάτι...