Total Pageviews

Wednesday, May 27, 2009

Εσείς τι λέτε;


Στοιχεία «φωτιά» για το κάπνισμα...

Κάθε χρόνο στις 31 Μαίου, με απόφαση πού πήρε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, για να μας υπενθυμίσει τις βλαβερές συνέπειές του.
Γνωρίζουμε πλέον ότι το τσιγάρο κάνει κακό. Το διαβάζουμε, το ακούμε και ακόμη το βλέπουμε γραμμένο στα πακέτα των τσιγάρων.
Οι καπνιστές δεν είναι ούτε ανόητοι αλλά και ούτε μαζοχιστές ώστε να συνεχίζουν μία συνήθεια που κάνει αποδεδειγμένα κακό. Πιθανόν έχουν τους λόγους τους να μην έχουν ακόμη πάρει την απόφαση ή να μην έχουν καταφέρει να κόψουν το τσιγάρο. Σε κάθε περίπτωση, δύο πράγματα είναι βέβαια: ότι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και ίσως να δοθεί μία ακόμη ώθηση στους καπνιστές ώστε να πάρουν τη μεγάλη και σημαντική αυτή απόφαση.
*Το κάπνισμα προκαλεί τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
* Το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια.
* Το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα.
* Το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε
ακρωτηριασμό.
* Το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
*Οικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων με ποσοστό που πλησιάζει το 50%!
Αντίθετα στον Καναδά το ποσοστό συνεχώς μειώνεται και τη στιγμή αυτή κυμαίνεται γύρω στο 20%.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως εξ ίσου εκτεθειμένοι στον κίνδυνο βρίσκονται και οι παθητικοί καπνιστές.
Οι καπνιστές - μεταξύ άλλων - θα πρέπει να έχουν υπ όψιν τους ότι κόβοντας το τσιγάρο έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά, να μην πάθουν έμφραγμα, εγκεφαλικό, ρήξη ανευρύσματος, καρκίνο του πνεύμονα ή του λάρυγγα.
Και ακόμη κερδίζουν από 1 έως 5 χρόνια ζωής!
Τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος που έχουν εφαρμοσθεί στον Καναδά πριν μερικά χρόνια, έχουν αποδειχθεί ευεργετικά. Παρόμοια μέτρα εφήρμοσε πρόσφατα και η ελληνική κυβέρνηση το αποτέλεσμα των οποίων θα φανεί τους προσεχούς μήνες.
Ανεξάρτητα πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων, οι καπνιστές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εκτός από την ζωή τους θέτουν σε κίνδυνο και εκείνη των οικείων τους και πως τα τεράστια έξοδα που χρεώνουν το σύστημα περίθαλψης θα μπορούσαν να είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμη και την αναπόφευκτη κατάργησή του.

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

No comments: