Total Pageviews

Friday, August 7, 2009

Εσείς τι λέτε;


Ελληνικά σχολεία – S.O.S

Οι διαφημίσεις περί σχολικού εξοπλισμού ήρθαν για να υπενθυμίσουν δυναμικά ότι οι πόρτες των σχολείων είναι έτοιμες να ανοίξουν.
Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σύντομα. Θέλω να ευχηθώ στα παιδιά και ιδιαίτερα στα πρωτάκια καλή επιτυχία στις προσπάθειές τους και στους εκπαιδευτικούς καλή δουλειά.
Τα σχολεία θα γεμίσουνε παιδικές φωνές και τα παιδιά θα ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά ξεκούραστα και με διάθεση να μάθουν καινούργια πράγματα.
Οι απαιτήσεις των σχολείων μας όμως είναι πολλές και πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους.
Εξ άλλου, η αναπόφευκτη – έστω και σταδιακή - αύξηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πλέον ελληνικά μας σχολεία, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Η αγωνία είναι μεγάλη. Πως θα ανταποκριθούν όλα αυτά τα παιδιά στις απαιτήσεις του σχολείου τους; Κάθε παιδί δικαιούται να συμμετέχει ισότιμα στην διαδικασία του μαθήματος , στις διάφορες δραστηριότητες και να νοιώσει τη χαρά που δίνει η αγορά σχολικών ειδών.
Θα αφήσουμε μία μερίδα μαθητών να αισθανθούν μειονεκτικά απέναντι στα άλλα παιδιά ή θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τους εξασφαλίσουμε την ελληνοπρεπή εκπαίδευση και φυσικά τα απαραίτητα ώστε να πάνε στο σχολείο τους με κέφι και ενθουσιασμό;
Οι διάφορες ερανικές προσπάθειες , όπως του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Σωκράτης, κινούνται πιστεύω προς την σωστή κατεύθυνση.
Το πρόβλημα όμως παραμένει και σίγουρα δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Γεγονός είναι ότι η παροικία στην μεγάλη της πλειοψηφία δεν συμμετέχει (τους λόγους θα εξετάσουμε σε άλλο άρθρο) και οι διοικήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν τους λόγους της αποχής.
Ευεργέτες υπάρχουν. Το απέδειξαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Προξένου, προσφέροντας απλόχερα για την διατήρηση της έδρας ελληνικών σπουδών του Mc Gill.
Το μέλλον των ελληνικών μας σχολείων θα πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα και για να διασφαλιστεί χρειάζεται ηγεσία, όραμα, φαντασία και πάνω από όλα σωστός προγραμματισμός.
Δυστυχώς, η μέχρι τώρα έλλειψη προγραμματισμού, εκτός από την στασιμότητα, έχει συσσωρεύσει πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα τόσο στα σχολεία όσο και στις κοινότητές μας.
Ας το λάβουμε σοβαρά υπ΄ όψιν προτού είναι πολύ αργά...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

2 comments:

Justine's Blog said...

Γιατι αγαπημένε δεν γράφεις για την περικοπή των Ελληνικών απο τα ημερήσια σχολεία μας; Πιστεύω πως είναι ολέθρια απόφαση, που θα κληθούμε να την πληρώσουμε όλοι.
Καλό Δεκαπενταύγουστο στις στράτες

Michael Tellides said...

Θα πρέπει κάποτε να γίνει η πολυπόθητη κατανομή ευθυνών στην παροικία μας. Θα ασχοληθώ και πάλι με το πολυδιάστατο αυτό θέμα.
Να είσαι σίγουρη...