Total Pageviews

Friday, September 18, 2009

Εσείς τι λέτε;

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου εορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων», γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία».
Υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
θέμα της φετινής ημέρας είναι: «Βελτιώνοντας την Ποιότητα της Ζωής των Ηλικιωμένων Ανθρώπων».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, με την έναρξη του εικοστού πρώτου αιώνα ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στον Καναδά, το 2001, 3,92 εκατομμύρια Καναδοί ήσαν άνω των 65 ετών - δηλαδή ένας στους οκτώ - και αναμένεται πως το 2021 οι ηλικιωμένοι θα φθάσουν τα 6,7 εκατομμύρια, δηλαδή ένας στους πέντε Καναδούς.
Στην Ελλάδα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2,547,000 άτομα με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Η «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων» έχει στόχο να αναγνωριστεί η συμβολή των ανθρώπων αυτών στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που προσφέρουν στα παιδιά τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να προσφέρουν εθελοντική εργασία, κυμαίνεται από 200 έως 300 την ημέρα.
Βέβαια, αυτού του είδους η συμβολή στην σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής.
Στο Κεμπέκ, η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων συμπατριωτών μας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια, αφότου ιδρύθηκε ο Οργανισμός Τρίτης Ηλικίας «Η Φιλία» με διευθύντρια την ακούραστη εθελόντρια κυρία Ιωάννα Τσουμπλέκα, της οποίας οι πολύτιμες υπηρεσίες θα πρέπει κάποτε να αναγνωριστούν επίσημα και τιμητικά από την οργανωμένη παροικία.

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

No comments: