Total Pageviews

Thursday, November 12, 2009

Εσείς τι λέτε;

Συμβούλιο «Απάρνησης» Ελληνισμού!

Όταν το 1995 γνωστοποιήθηκε η ίδρυση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, (ΣΑΕ) σύσσωμη η ομογένεια πανηγύρισε. Ύστερα από δεκαετίες έλλειψης άμεσης επικοινωνίας με το ελληνικό κράτος, ιδρύθηκε ένα όργανο το οποίο -όπως τουλάχιστον πιστέψαμε - θα παρείχε στις παροικίες του κόσμου άμεση πρόσβαση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να ακουστούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του απόδημου ελληνισμού.
Παράλληλα, υπήρχε η αντίληψη ότι ο θεσμός αυτός θα είχε τη δυνατότητα να ενώσει τον απανταχού ελληνισμό σε ένα ενιαίο σύνολο εκμηδενίζοντας αποστάσεις και σύνορα όπου οι απανταχού έλληνες θα μπορούσαν όχι μόνο να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματά τους στους συμπατριώτες τους αλλά ακόμη να λάβουν συμβουλές και ιδέες για τη συνεχόμενη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας από τα ξενιτεμένα τους αδέλφια που βιώνουν ίδιες καταστάσεις και να παρέχουν αλληλοβοήθεια.
Τα συνηθισμένα παχιά λόγια περί συσπείρωσης των αποδήμων γύρω από τη μάνα Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί. Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του παγκόσμιου προέδρου, κ. Στέφανου Ταμβάκη, ο θεσμός του ΣΑΕ φαίνεται να λειτουργεί ως βιτρίνα της εκάστοτε κυβέρνησης προς τον απόδημο ελληνισμό...
Τα συνέδρια της «Ελλάδας του Κόσμου», που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και συνεχίζονται, για άλλη μία φορά δεν φαίνεται να καταλήγουν πουθενά, ενώ η τακτική συνέλευση - παρωδία της Θεσσαλονίκης «εκπροσωπείται» μόνιμα και συστηματικά από πνέοντες τα λοίσθια συλλόγους, άλαλους ενορίτες και συχνά από ανύπαρκτους οργανισμούς! Η δε αναγκαία συμμετοχή των ΟΜΜΕ, όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει, έχει προ πολλού αποκλειστεί για λόγους... οικονομίας!
Τα ζωτικά προβλήματα που μαστίζουν τον απόδημο, όπως η δυσκολία διατήρησης μιας ιδιαίτερης ταυτότητας - στο αμερικανικό κυρίως χωνευτήρι - η ανάγκη σωστής ελληνικής παιδείας, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι διωγμοί των ελλήνων, δεν συμπεριλαμβάνονται καν στην ατζέντα...
Θα πρέπει επί τέλους να γίνει αντιληπτό ότι η πολιτική σκοπιμότητα και τα προσωπικά οφέλη δεν έχουν θέση σε μία εποχή όπου η ραγδαία εξάπλωση της προπαγάνδας σαρώνει την ανά τη Γη ταυτότητα των ελλήνων.
Αναγκαία λοιπόν η αναθεώρηση προτεραιοτήτων. Δεν μας χρειάζονται παράγοντες και βιτρίνες, αλλά πράξεις. Διαφορετικά ας μετονομαστεί το ΣΑΕ σε Συμβούλιο «Απάρνησης» Ελληνισμού!

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

1 comment:

Michael Tellides said...

Τα γεγονότα δεν παύουν να υπάρχουν επειδή αγνοούνται!
Ας πάρουμε επι τέλους την κατάσταση στα χέρια μας.
Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο...