Thursday, May 13, 2010

Εσείς τι λέτε;


«Που οδεύουμε;»

Τα αξεπέραστα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, μονοπωλούν τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον όλων μας.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να παραβλέπουμε τα «δικά» μας, παρότι - αναλογικά τουλάχιστον - θεωρούνται μεγαλύτερα από εκείνα της γενέτειρας....
Αναφέρομαι ασφαλώς στα πολλαπλά προβλήματα των μεγάλων μας Οργανισμών που - δυστυχώς - ολοένα και συσσωρεύονται....
Η Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ, ο μεγαλύτερος Οργανισμός της παροικίας μας με ουσιαστικές υπηρεσίες, όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρός της αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τεράστιες δυσκολίες.
Το χρέος της, που ανέρχεται σε κάμποσα διψήφια εκατομμύρια δολάρια, χρόνο με χρόνο μεγαλώνει και η πιθανή καταβολή του «πολιτικού» δανείου στο ελληνικό δημόσιο θα δυσχεράνει περαιτέρω την οικονομική της κατάσταση.
Οι περικοπές του Κεμπέκ προς τα ελληνικά μας σχολεία σύντομα θα τα καταστήσουν απρόσιτα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ύπαρξή τους.
Η πρόσφατη συμφωνία Ένωσης των Κοινοτήτων Μόντρεαλ και Λαβάλ ( εάν τελικά καταφέρει να πάρει σάρκα και οστά) μοιραία θα «ενώσει» και τα χρέη της νέας «Μείζονος».
Το νέο Μέτρο των μυστηρίων που επιβάλλει η Μητρόπολης, πιθανότατα θα αναγκάσει τους πιστούς να τελούν τα μυστήρια τους στις εκκλησιαστικές ενορίες σε βάρος βέβαια της Κοινότητας η οποία και θα απολέσει ένα σημαντικό εισόδημα.
Αλλά και η έλλειψη σωστού και μακρόχρονου προγραμματισμού, η πολιτική της διατήρησης που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις και όχι της περαιτέρω ανάπτυξης του Οργανισμού, η «τιμωρία» κάποιων εθελοντών, η μη τακτική ενημέρωση των μελών όσον αφορά τις αποφάσεις του εκτελεστικού και οι σχεδόν ανύπαρκτες πολιτιστικές εκδηλώσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση πολλών συμπάροικων (κυρίως νέων) από την κοινοτική ζωή.
Απαισιόδοξος; Θα έλεγα, μάλλον ρεαλιστής…
Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας Ένωσης των δύο Κοινοτήτων;
Πόσοι άραγε ήξεραν ότι δεν υπάρχει ουδεμία συμφωνία για τις οικονομικές υποχρεώσεις των Κοινοτήτων Μόντρεαλ και Λαβάλ με την Μητρόπολη; ( πριν την δημοσίευση της σχετικής επιστολής του Μητροπολίτη στα «Ελληνοκαναδικά Νέα» )
Πότε επί τέλους θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των Κοινοτικών εκλογών, δεδομένου ότι η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου λήγει τον ερχόμενο μήνα. (Στο Λαβάλ έχει ήδη λήξει)
Πώς και από ποιούς θα αντιπροσωπεύεται η νέα «Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλης;»
Μερικά από τα αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα....
Η ψυχή της Κοινότητας και κάθε Οργανισμού είναι τα μέλη. Μόνο αυτά με την ενεργή συμμετοχή τους μπορούν να την καθοδηγήσουν και βέβαια να την αναπτύξουν.
Και για να αποκτήσει μέλη ένας Οργανισμός θα πρέπει πρωτίστως να τα πείσει για τον σκοπό, τους στόχους, την αποτελεσματικότητα και τις προοπτικές του.......

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

No comments: