Total Pageviews

Thursday, August 22, 2013

Εσείς τι λέτε;



                                                 
                                                             <<Εθνική>> Επιλογή...
Μπρός στο χρήμα ούτε "Έθνη" μετράνε, ούτε πολιτικές, ούτε γλωσσικές ιδεολογίες...
Ο Jean-Martin Aussant, πρώην péquiste και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του πιο ακραίου αυτονομιστικού κόμματος Option Nationale, (Εθνικής Επιλογής) το οποίο ήρθε πέμπτο στις περσινές εκλογές με ποσοστό 1,89%, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική και το κόμμα του (όπως φαίνεται και τις προσπάθειές για την απόσχιση του Κεμπέκ από τον υπόλοιπο Καναδά), καθώς βρήκε θαυμάσια επικερδή εργασία στην Βρετανία!
Ο κ. Aussant, ο οποίος από πολλούς θεωρείτο το ανερχόμενο πολιτικό αστέρι, αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγγλία, εκεί όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του.  
Έτσι, επιστρέφει στη χώρα εναντίον της γλώσσας της οποίας επί τόσα χρόνια μαχόταν!
Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η αντίδραση των ακτιβιστών σε αυτή την απόφαση καριέρας που παίρνει ο " ιδεολόγος" κ. Aussant... Πάντως, στους κύκλους των σκληροπυρηνικών του διαχωρισμού μέχρι στιγμής επικρατεί σιγή ιχθύος...
Ο κ. Aussant δήλωσε - μεταξύ άλλων - πως το Parti Quebecois (το οποίο είχε εγκαταλείψει για να φτιάξει δικό του κόμμα) δεν κάνει τα σωστά βήματα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ καθώς είναι πάρα πολύ ντροπαλό...
Για την ιστορία, παραθέτουμε μερικές παρόμοιες "κοπάνες" εθνικιστών ηγετών στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν...
Ο Lucien Bouchard, που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με το Ομοσπονδιακό Συντηρητικό Κόμμα του φίλου του Brian Mulroney, το εγκατέλειψε για να δημιουργήσει  το Bloc Quebecois, το οποίο και αυτό στη συνέχεια εγκατέλειψε (η ιδέα μάλλον κάπου είχε Blocκάρει!) για να μεταπηδήσει στο "βολικό" Parti Quebecois.
Τελικά παράτησε την πρωθυπουργική καρέκλα (μια και ο σκοπός ύπαρξής δεν "πουλούσε") για να δεχτεί δελεαστική πρόταση άγγλο-καναδικής δικηγορικής φίρμας!
Ο πολλά υποσχόμενος Andre Boisclair, απόφοιτος του Harvard, αφού απέτυχε να φέρει το Parti Quebecois στην εξουσία, απολαμβάνει σήμερα νέα καριέρα στις ΗΠΑ, "χώρα των ευκαιριών", με τις ευλογίες της "ανεξάρτητης" πρωθυπουργού Pauline Marois!
Ο Jacques Parizeau απόφοιτος του London School of Economics για ένα μεγάλο διάστημα έζησε και εργάστηκε στο "μισητό" αγγλοσαξονικό Ηνωμένο Βασίλειο!
Η λίστα όμως είναι μακρά, γι αυτό θα επανέλθουμε...
We wish you the best of luck in your new job in Britain monsieur Jean-Martin Aussant, εκεί όπου μάλλον δεν θα έχετε το Option να μιλάτε γαλλικά!

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com      

 

No comments: