Total Pageviews

Friday, December 13, 2013

Εσείς τι λέτε;


"Ελπιδοφόρο χάιγουει..."

Μετά από χρόνια ψυχρών σχέσεων στις οποίες βρίσκονταν οι πόλεις του Quebec και του Montreal, τελικά οι δύο αυτές μεγαλουπόλεις αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό ελπίζοντας πως θα τον σεβαστεί η επαρχιακή κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τη στιγμή αυτή οι δύο αυτές πόλεις, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση των Δημάρχων Denis Coderre και Regis Lebeaume, είναι οι συντάξεις των συνδικαλισμένων εργατοϋπαλλήλων που απορροφούν ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού των πόλεων.
Η νέα αυτή μεγάλη συμμαχία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει 4,5 περίπου εκατομμύρια κατοίκους από τον συνολικό πληθυσμό των 7,9 εκατομμυρίων του Κεμπέκ.
Οι δύο Δήμαρχοι προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση πως θα χρειαστούν  μεγαλύτερη υποστήριξη στο μέλλον αφού το Quebec παρουσιάζει έλλειμμα στον προϋπολογισμό του οκτακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων και το Montreal έλλειμμα του ύψους των δυόμισι δισεκατομμυρίων. Και τα δύο ελλείμματα υπολογίζεται πως θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς το προσωπικό γηράσκει και αποσύρεται σταδιακά από το εργατικό δυναμικό. Γεγονός πάντως είναι πως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει για τις συντάξεις και τα συνταξιοδοτικά πλάνα το 10% του συνολικού προϋπολογισμού των πέντε δισεκατομμυρίων μόνο στην πόλη του Montreal, σύμφωνα με τον Denis Coderre.
Οι "απαιτήσεις" των πόλεων έρχονται σε μία περίοδο όπου το έλλειμμα της επαρχίας εξακολουθεί να καλπάζει με αχαλίνωτο ρυθμό. Σύμφωνα με την επίσημη οικονομική αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών, παρότι η πρωθυπουργός Pauline Marois είχε δηλώσει πως το έλλειμμα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο , μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013 ανήρχετο στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Εννέα μόλις μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2012 βρισκόταν στα 1,8 δισεκατομμύρια... Κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του οικονομικού έτους τα έξοδα αυξηθήκαν κατά 4,3%. Μία αύξηση που αφορούσε κυρίως την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και την κουλτούρα. Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Μάρτιο η κ. Marois είχε προβλέψει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό!
Θα δούμε τελικά εάν η επαρχιακή κυβέρνηση ενδώσει στις απαιτήσεις των Δημάρχων και αναλάβει να συμβάλλει περισσότερο. Βέβαια, θα έχουμε μία καλύτερη ιδέα των οικονομικών της επαρχίας όταν κατατεθεί ο οικονομικός προϋπολογισμός.  
Είναι πάντως οφθαλμοφανές πως η επαρχία μας τη στιγμή αυτή αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λύσει ο "δίκαιος" χάρτης αξιών, η κατάργηση των συμβόλων και της κελεμπίας , η "παράνομη" pasta  και τα τραγελαφικά... "hambourgeois".
Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και πολύ φοβάμαι πως οι φορολογούμενοι για άλλη μία φορά θα κληθούν να βάλλουν βαθειά το χέρι στις τσέπες!
Ας ελπίζουμε πως σύντομα θα το αντιληφθούν οι ψηφοφόροι και περισσότερο η αντιπολίτευση, η οποία για ευνόητους ψηφοθηρικούς λόγους επιμένει να σιγοντάρει στο επικίνδυνο παιχνίδι των "καθαρόαιμων" γεγονός που μοιραία θα μας οδηγήσει στο "ελπιδοφόρο" χάιγουει 401!

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

 

      

 

No comments: