Total Pageviews

Thursday, February 6, 2014

Εσείς τι λέτε;


Ολυμπιακοί αγώνες - Ένα ανεκμετάλλευτο χρυσωρυχείο...

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα ζει σε παρακμή.Το πολιτικό σύστημα καταρρέει και η πολιτισμική μας ταυτότητα χάνεται.
Το μόνο που κατάφεραν οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια ήταν να κτίσουν τείχη προστασίας για τους εαυτούς τους, τις οικογένειες και τους φίλους τους ... 
Σε όλα τα σκαλοπάτια της εξουσίας αντικειμενικός τους σκοπός ήταν η απόκτηση πλούτου, σε συνδυασμό με εξασφαλισμένη την ατιμωρησία και την ασυλία εφόρου ζωής. Χρειάστηκαν λίγες μόλις δεκαετίες για να δούμε όλο το μέγεθος της λεηλασίας που προξένησαν όλοι αυτοί οι επικίνδυνα ανίδεοι και ανίκανοι κομματάρχες που τελικά οδήγησαν την Ελλάδα στους τροικανούς τοκογλύφους..Η ελληνική οικονομία οδηγείται με ταχύτατο ρυθμό στην τσουλήθρα της ύφεσης καταποντίζοντας το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.Τα μοναδικά μας όπλα αυτή τη στιγμή είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας... Καιρός λοιπόν είναι να σκεφτούμε εκείνους που έβαλαν τις βάσεις για την στερέωση στην ανθρωπότητα των ιδανικών της ελευθερίας, της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας, της παγκόσμιας ειρήνης και γενικά όλες τις αρχές του σύγχρονου πολιτισμού.Αυτούς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πάλι αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάμε.Οι Ολυμπιακοί αγώνες που ξεκίνησαν χθες στο Σότσι είναι δικοί μας, είναι  περιουσία μας, είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σήμερα αυτούς τους αγώνες τους διαχειρίζονται και τους εκμεταλλεύονται άλλοι από ξένες χώρες. Τους οργανώνουν και τους διεξαγάγουν όπου αυτοί θέλουν.                        

Εμείς βέβαια δεν μπορούμε να τούς σταματήσουμε ή να πάμε ενάντια σε αυτό τον παγκοσμίως καθιερωμένο πλέον θεσμό γύρω από τον οποίο κινείται ένας χορός δισεκατομμυρίων με τεράστια οικονομικά ποσά και μεγέθη χωρίς να έχουμε ποτέ καμία απολαβή.Όμως, έχουμε κάθε δικαίωμα και μπορούμε μέσα στη φτώχεια μας να οργανώνουμε αντίστοιχους αγώνες με αυτούς που διεξάγονταν στη ρίζα τους την Αρχαία Ολυμπία.Τους "Κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες” σαν ανάμνηση ή ακόμη και ως τουριστική ατραξιόν. Μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανασύσταση ή αναπαράσταση των αγωνισμάτων σαν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Γνωρίζουμε επίσης πως ο τουρισμός είναι ένας κλάδος της οικονομίας πολύ σημαντικός και ίσως ο μόνος βιώσιμος την στιγμή αυτή που περνάμε.
Όλοι δε - εντός και εκτός Ελλάδας - θα πρέπει να επενδύσουμε πάνω σε αυτήν την ιδέα  για την οικονομική ανάκαμψη, ανάπτυξη και ευημερία του τόπου.Η ιδέα του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν "προχώρησε", όμως δεν ξεχάστηκε.
Καλό θα είναι η κοινωνία και οι φορείς να το δουν σαν μια ενέργεια που θα τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.
Η ιστορία μας διδάσκει ότι η Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν το "μήλο της  Έριδας" της αρχαίας Ελλάδας, γιατί ήταν το χρυσωρυχείο των Ηλείων.                     

Νομίζω πως ήλθε η ώρα να το επαναδραστηριοποιήσουμε την δύσκολη αυτή στιγμή.
Ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε χωρίς ταμπού και ίσως γράψουμε ιστορία ξανά...


Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης                                                                                                               

No comments: