Total Pageviews

Wednesday, February 26, 2014

Εσείς τι λέτε;


Αποπροσανατολισμένοι εθελοντές...

Στην εποχή μας ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και άλλων προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό στην παροικία μας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές οργανώσεις με πληθώρα εθελοντικών δράσεων και κύρια πεδία εφαρμογής     την φιλανθρωπία , τον πολιτισμό, τις εθνικές αξίες...
Σε κάθε πεδίο εφαρμογής οι οργανώσεις στηρίζουν τη δράση τους στην εθελοντική προσφορά των μελών τους.
Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και πρέπει να δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις. Εξ άλλου, προάγει την ενεργή συμμετοχή των μελών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Έχει αποδειχτεί πως ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που πιστεύουν και αγαπούν. Οι άνθρωποι που έχουν προσωπική σύνδεση με μία περιοχή δρουν εθελοντικά επιδιώκοντας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέρος τόσο για τους ίδιους όσο και για συνδαιτυμόνες τους.
Ο εθελοντισμός - κυρίως εδώ στο εξωτερικό - ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Μόνο όταν κάποιος δει κατάματα την ακραία φτώχεια, τις σκιές που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος, την απειλή για εθνική ασφάλεια, την ανάγκη για επιβίωση, μπορεί εντέλει να κατανοήσει τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ίδιο και πόσο δύναται να επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο.
Η παροικία μας ευτύχησε να έχει αφοσιωμένους εθελοντές που με την επίμονη εργασία και προσήλωσή τους κατόρθωσαν να δημιουργήσουν Ιδρύματα σπουδαίας χρησιμότητας για τα οποία όλοι μας νοιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια.  
Βέβαια, η εθελοντική εργασία συχνά οδηγεί σε μια αμειβόμενη εργασία ή την εξασφάλιση ενός πολιτικού αξιώματος...
Ο εθελοντής πάντως, παρότι δεν αμείβεται, δεν παύει να είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου για πράξεις ή ενέργειες που ήθελαν βλάψει τον οργανισμό που υπηρετεί και τον κοινωνικό χώρο γενικότερα. 
Οι σοβαροί οργανισμοί συνήθως επιλέγουν αυστηρά τους εθελοντές που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Όμως και οι εθελοντές θα πρέπει να προσανατολίζονται σωστά επιλέγοντας με προσοχή τους οργανισμούς που θα υπηρετήσουν ώστε και οι στόχοι να επιτευχθούν και οι συλλογικές προσπάθειές να δικαιωθούν... Διαφορετικά, γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους, απογοητεύονται και νοιώθουν προδομένοι και μετανοιωμένοι που η πολύτιμη εθελοντική εργασία τους τελικά δεν "έπιασε" τόπο. 
Ευχόμαστε ειλικρινά οι φιλότιμες εθελοντικές προσπάθειες του υπογράφοντος την Επιστολή Αναγνώστη στα "Ελληνοκαναδικά Νέα" της περασμένης εβδομάδος να καρποφορήσουν. Κρίνοντας πάντως από τη νέα "πορεία" και τις ανούσιες προγραμματισμένες "δράσεις-εκδηλώσεις" του οργανισμού που υπηρετεί, πολύ αμφιβάλλουμε...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης                                                                                                    
  

No comments: