Total Pageviews

Saturday, June 14, 2014

Εσείς τι λέτε;


Ελλάδα, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου...

Εντείνεται η εκστρατεία για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Βόρεια Αμερική προς την Ελλάδα με το "πλούσιο" σύνθημα "World's Richest Country". Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι εντονότερο. Κι αυτό γιατί ενώ συνολικά οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ (17.919.580 το 2013, έναντι 15,517.622 το 2012 και 16.165.000 την προηγούμενη χρονιά - ρεκόρ το 2007), τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και τον Καναδά δεν μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά. Αν και το 2013 σημειώθηκε αύξηση 24,8% σε σύγκριση με το 2012 ο αριθμός είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με το 2007 και το 2008. Είναι φανερό για μας ότι ο αρνητικότερος παράγοντας (πέραν της οικονομικής κρίσης και του αισθήματος ανασφάλειας που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα) είναι η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού απευθείας πτήσεων προς την Ελλάδα, μετά την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι υπάρχουσες direct πτήσεις δεν αρκούν για να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τους ομογενείς των μεγαλουπόλεων, όπως Τορόντο και  Μόντρεαλ.Προσπάθειες έγιναν διάφορες, ίσως όχι με την σοβαρότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες. Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο δεν αυξάνεται η ζήτηση  δεν υπάρχει η πιθανότητα να ενδιαφερθούν οι αεροπορικές εταιρείες να βάλουν απευθείας πτήσεις και να αυξήσουν τις συνδέσεις τους με την Ελλάδα. Εδώ εισέρχεται ο ρόλος της "οργανωμένης" παροικίας! Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ελληνική καταγωγή στον Καναδά ήταν μόλις 243,000 με τον πραγματικό αριθμό να ξεπερνά τις 400,000! Σίγουρα ο αριθμός αυτός είναι υπερπολλαπλάσιος των ατόμων από τον Καναδά που σύμφωνα με τα στοιχεία επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα που σημαίνει ότι αν έχουμε τη θέληση, εμείς και μόνο οι Έλληνες του Καναδά αλλά και των ΗΠΑ μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να πατήσει ακόμη πιο γερά στα πόδια της, καθώς ο τουρισμός είναι μία από τις ελάχιστες "βιομηχανίες" που της απέμειναν. Η στήλη απευθύνεται σ’ όλους τους Ελληνοκαναδούς να κάνουν τη διαφορά και να    προτιμήσουν φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα.Να δυναμώσουν τους δεσμούς με τον τόπο που γεννήθηκαν αυτοί, οι γονείς και οι παππούδες τους. Να γνωρίσουν τους συγγενείς τους και τους ομοεθνείς τους και να τους μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από την δεύτερη πατρίδα τους.
Να δείξουν στα παιδιά τους από πού όλα ξεκίνησαν. Να ζήσουν τις ομορφιές της Ελλάδας, να πάρουν γεύση της ιστορίας και του πολιτισμού της και της ελληνικής φιλοξενίας.Η Ελλάδα, παρά την κρίση, προσφέρει πολλές ευκαιρίες και η αύξηση της ζήτησης θα φέρει σύντομα και τις απευθείας αεροπορικές πτήσεις.Πέρυσι, η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη είχε στείλει το μήνυμα "ετοιμάστε τις βαλίτσες σας και πάμε Ελλάδα". Πολλοί ακολούθησαν τη συμβουλή της. Φέτος ας γίνουμε περισσότεροι. Η Ελλάδα μας χρειάζεται κι οι Έλληνες της Βόρειας Αμερικής μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Φέτος το Καλοκαίρι ας επισκεφτούμε την πλουσιότερη χώρα του κόσμου...

Εσείς τι λέτε;                                                                                                                    Μιχάλης Τελλίδης                                                                                     michael.tellides@cfmbradio.com

No comments: