Total Pageviews

Wednesday, November 23, 2016

Εσείς τι λέτε;


Black Friday α λα ελληνικά...

Όσοι από εσάς είχατε τη "ευκαιρία" να ζήσετε τη "Μαύρη Παρασκευή" στη γείτονα,   μάλλον σας συνεπήραν οι εικόνες χάους και πανζουρλισμού, με καταναλωτές να έρχονται στα χέρια και πελάτισσες να...μαλλιοτραβιούνται προκειμένου να αρπάξουν το τελευταίο κομμάτι της υπερπροσφοράς της περιβόητης Black Friday...
Πρόκειται για γεγονός που ισχύει εδώ και χρόνια στην Αμερική, την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου ενόψει των Χριστουγέννων.
Είναι μια μέρα μεγάλης γιορτής αλλά και σφοδρής μάχης... Χιλιάδες καταναλωτές,  στήνονται από το προηγούμενο βράδυ με σκηνές έξω από τα πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν την επόμενη μέρα οι πόρτες για να αγοράσουν "κοψοχρονιά"   τα προσφερόμενα προϊόντα. Οι διαπληκτισμοί είναι έντονοι ενώ συχνά σημειώνονται και περιστατικά βίας, με ξυλοφορτώματα ακόμη και για ένα μπουφανάκι!
Πώς ξεκίνησε όμως το Black Friday; Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας βλέπουμε ότι ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η ονομασία;
Τότε, τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις γράφονταν στο χέρι και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Εξελικτικά, καθιερώθηκε ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους.
Σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της γιορτινής περιόδου.
Μάλιστα, αν και δεν αποτελεί επίσημη αργία, σε ορισμένες Πολιτείες, όπως στην California, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα.
Τα τελευταία χρόνια, η Black Friday εξελίσσεται σε πολυήμερο εκπτώσεων, αφού συχνά τα καταστήματα ανοίγουν από το χάραμα της Παρασκευής και λειτουργούν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.
Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι. Από το 2008 η Black Friday ξεκίνησε "πανηγυρικά" και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, κάτι πάντως που τα τελευταία χρόνια δεν συμβαίνει λόγω της χαμηλής τιμής του Καναδικού δολαρίου.
Η Ελλάδα, έστω και καθυστερημένα , μπήκε κι' αυτή στο χορό. Η ανάγκη για την καθιέρωση Black Friday δεν προέκυψε λόγω μαϊμουδισμού, όπως συνέβη με άλλα ξενόφερτα έθιμα (Halloween, Valentine, κλπ) αλλά λόγω πενίας!
Οι εντυπωσιακοί τζίροι που καταγράφουν σήμερα τα καταστήματα παγκοσμίως, έβαλαν σε σκέψη τους Έλληνες εμπόρους που αναζητούν τρόπους να γεμίσουν τα άδεια ταμεία τους. Έτσι, για πρώτη φορά πέρυσι τα μεγάλα εμπορικό κέντρα γιόρτασαν τη Black Friday με πολύ μεγάλες προσφορές. Σχεδόν όλα τα καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο της "Μαύρης Παρασκευής", προσφέρουν σε πολλές κατηγορίες προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Όπως αναφέρουν εμπορικά στελέχη, κάθε πρωτοβουλία που θα τονώσει την υποτονική αγορά είναι καλοδεχούμενη ακόμη και αν δεν διεκδικείται η...πατρότητά του εθίμου! 

No comments: