Total Pageviews

Wednesday, February 1, 2017

Εσείς τι λέτε;


Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις. Μας αφορά όλους...

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Στόχος, η ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων και των φορέων υγείας για τον έλεγχο των επιπτώσεων του καρκίνου.                                                                    
Τέτοιες δράσεις, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικές, καθώς οι επιπτώσεις της ασθένειας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιες και η πρόληψη και ο έλεγχος της κρίνονται αναγκαίες.                                                                                   
Με την ευκαιρία, σκέφτηκα να αφιερώσω το σημερινό άρθρο στην συγκεκριμένη - επίκαιρη λόγω της Ημέρας - ασθένεια  παραθέτοντας ορισμένες μελέτες και στοιχεία που συνέλεξα και που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διάφορα έγκυρα επιστημονικά έντυπα.                                                                                          
Ο καρκίνος, όπως μαθαίνουμε, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πολλές προεκατάσεις. Πάντως δεν είναι ανίκητος, αρκεί να προληφθεί εγκαίρως. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 12,3 εκατομμύρια καρκινοπαθείς στον πλανήτη...                                                               
Τι είναι όμως ο καρκίνος; Είναι η πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός πολλαπλασιάζει τα κύτταρά του με αποτέλεσμα να επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό. Το φάρμακο για την αντιμετώπισή του δεν έχει βρεθεί ακόμη αν και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως πολύ σύντομα θα υπάρξει σημαντικό βήμα στην εξάλειψή του. Τα τελευταία στοιχεία βέβαια προκαλούν σοκ καθώς ένας στους δυο ανθρώπους παρουσιάζει πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο.                                                                                                          
Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις ούτε στο φύλο, ούτε στον τρόπο ζωής. Βάσει μελετών, ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τις πιθανότητες αλλά δεν τις εξαλείφει. Ο καρκίνος πέρα από τις επιπτώσεις που προκαλεί στην σωματική υγεία των ανθρώπων δημιουργεί και πολλά προβλήματα στην ψυχική υγεία. Σίγουρα όλοι μας, λίγο-πολύ από προσωπικές εμπειρίες γνωρίζουμε πως η ασθένεια του καρκίνου είναι μια επίπονη, δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειες τους. Δυστυχώς, αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ραγδαία. Όμως, με την σωστή πρόληψη και τον τακτικό έλεγχο μπορούμε να προλάβουμε και να ελέγξουμε την πορεία και τελικά να φτάσουμε στην θεραπεία του. Ο καρκίνος δεν πρέπει να είναι κάτι που φοβόμαστε αλλά κάτι που μπορούμε να προλάβουμε!                                                                                                                       
Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος του Κεμπέκ, παράλληλα με τις κοσμικές συγκεντρώσεις  που κατά καιρούς οργανώνει, θα μπορούσε πιστεύω να αναπτύξει τη δραστηριότητά του και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικά χώρο, όπως είναι αυτός της υγείας, με μια σειρά σεμιναρίων και διαλέξεων πάνω σε εξειδικευμένα ιατρικά θέματα...   

No comments: