Total Pageviews

Tuesday, December 19, 2017

Εσείς τι λέτε;


Αληθινά Χριστούγεννα…
Η γιορτή των Χριστουγέννων, έστω και για λίγες μέρες, μας δίνει μια νότα χαράς στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Μιας χαράς που όμως δεν έχει καμία σχέση με τη χαρά εκείνη που παίρναμε, εμείς οι μεγαλύτεροι, όταν ήμασταν παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κάθε ένας από μας βιώνει τις Άγιες αυτές ημέρες με τον δικό του τρόπο, έχοντας στο μυαλό και την ψυχή του βιώματα, σκέψεις και αναμνήσεις.
Έφτασαν λοιπόν τα Χριστούγεννα. Η γέννηση του Χριστού. Η γέννηση της ελπίδας, της χαράς και της αισιοδοξίας, για κάθε Χριστιανό, για κάθε άνθρωπο.
Μια βόλτα στα εμπορικά κέντρα και στους πολυσύχναστους δρόμους που είναι στολισμένοι με στολίδια, αλλά που κατά βάθος δείχνουν κάτι το ψεύτικο και το απρόσωπο, μας κάνει να αντιληφθούμε ότι όσο περνάνε τα χρόνια τα Χριστούγεννα του σήμερα δεν είναι τα Χριστούγεννα που κάποτε βιώναμε...
Το θρησκευτικό, το μεταφυσικό στοιχείο των Χριστουγέννων δείχνει να μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Παντού κυριαρχεί μια στημένη υλιστική γιορτή μακριά από το αληθινό πνεύμα και νόημα της γέννησης του Θεανθρώπου.
Λείπει το στοιχείο της πίστης, λείπει η ζεστασιά που θα έπρεπε οι ημέρες αυτές να φέρουν στις ψυχές των ανθρώπων. Και βέβαια οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, οι δυνάμεις που ισοπεδώνουν τους πολιτισμούς, τις αξίες και συνειδήσεις, μεθοδικά ετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους.
Σταδιακά έχει αρχίσει μία συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρχουν έντονα τα στοιχεία μιας καθαρά Χριστιανικής γιορτής, δεδομένου του ότι μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα σε ανθρώπους με άλλες πολιτισμικές ή θρησκευτικές απόψεις.
Φαινόμενο εντονότατο στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Μη τρέφουμε αυταπάτες. Ένα από τα επόμενα βήματα θα είναι, ανάμεσα σε άλλα άσχημα για τους πιστούς που θα έρθουν και η σταδιακή κατάργηση της γιορτής των Χριστουγέννων.
Ίσως φαντάζει σενάριο τραβηγμένο, ίσως επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυστυχώς προς τα εκεί πάνε τα πράγματα. Στις πέντε ηπείρους, ο Santa Claus με τα δώρα του έχουν προ πολλού κυριαρχήσει... τα κάλαντα υμνούν χιονάνθρωπους και κοκκινομύτικα ελάφια… και τα Ευτυχισμένα Χριστούγεννα έγιναν «Χαρούμενες διακοπές!»
Εμείς, οι Έλληνες του Καναδά, ας γιορτάσουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου με θρησκευτική κατάνυξη. Ας γιορτάσουμε, όπως το συνηθίζουμε, τα Χριστούγεννα των παραδόσεων, των θρύλων και των δοξασιών. Τα δικά μας όμορφα λευκά Χριστούγεννα που σηματοδοτούν το ξεκίνημα της νέας ζωής.
Τα Χριστούγεννα για τον νέο Άνθρωπο που θα έρθει…

No comments: