Total Pageviews

Wednesday, January 16, 2019

Εσείς τι λέτε;


«Λευκή τρύπα» εκατομμυρίων από αδρανείς καταθέσεις… 
Η οικονομική είδηση μας ήρθε από την Οττάβα.
Τραπεζικές καταθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν στα αζήτητα σε αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα το  Υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει τρόπους να φορολογήσει τις καταθέσεις και να μειώσει ή και εξαλείψει τους καταβληθέντες τόκους.
Οι σχετικές προτάσεις για την τροποποίηση του παρόντος καθεστώτος όσον αφορά τα "μη ζητηθέντα υπόλοιπα" έχουν υποβληθεί ύστερα από δύο χρόνια διαβουλεύσεων και επανεξετάσεων και τη στιγμή αυτή βρίσκονται στα χέρια των γραφειοκρατών. 
Στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί ένα αρχαϊκό καθεστώς που χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘40. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα εξοικονομήσουν χρήματα ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσουν τα ομοσπονδιακά έσοδα.
Κάθε χρόνο, οι ρυθμιζόμενες από το κράτος Τράπεζες, ως και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, επιστρέφουν στην Κεντρική Τράπεζα τα χρήματα που υπάρχουν σε λογαριασμούς που έχουν αδρανήσει τουλάχιστον επί μία δεκαετία και που ανήκουν σε καταθέτες που δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν.
Την 31η Δεκεμβρίου 2017, η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά μετέφερε συνολικά 742 εκατομμύρια δολάρια ως αζήτητα υπόλοιπα. Ένα κεντρικό ηλεκτρονικό Μητρώο, επιτρέπει στους πιθανούς κατόχους να δουν εάν το όνομά τους περιλαμβάνεται στην κατάσταση των δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάλογοι τόκοι που καταβάλλονται κάθε χρόνο ανέρχονται στα 10 περίπου εκατομμύρια δολάρια. 
Η καταβολή τόκων σε αζήτητους λογαριασμούς χρονολογείται από το 1944, έτος κατά το οποίο το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο προσδιόρισε το ύψος του επιτοκίου στο 1,5%, μία μονάδα υψηλότερη από εκείνη που καταβάλλεται σε συνηθισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς αποταμίευσης.
Ας σημειωθεί ότι η Τράπεζα του Καναδά κρατά τα χρήματα για 30 χρόνια αν το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι κάτω από 1.000 δολάρια και για 100 χρόνια εάν είναι πάνω από 1.000 δολάρια.
Επιδίωξη της Οτάβας είναι να μειώσει ή να εξαλείψει τους τόκους που καταβλήθηκαν γι αυτά τα υπόλοιπα. Ποσά κάτω των 100 δολαρίων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των μη ζητηθέντων υπολοίπων, θα κρατηθούν για μια απροσδιόριστη περίοδο, μικρότερη πάντως των 30 χρόνων, αλλιώς θα περιέρχονται στο Δημόσιο.
Η Οτάβα σκοπεύει ακόμη να προσθέσει στο πρόγραμμα και τους αδρανείς λογαριασμούς σε δολάρια ΗΠΑ ή σε άλλα ξένα νομίσματα.
Το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει εξ άλλου την επέκταση του νέου προτεινόμενου καθεστώτος ώστε να συμπεριληφθούν και τα μη ζητηθέντα συνταξιοδοτικά υπόλοιπα. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν περισσότεροι από 500 τέτοιοι αδρανείς λογαριασμοί σε Ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενα λήξαντα πλάνα.
Οι εν λόγω λογαριασμοί είναι ήδη διαθέσιμοι σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο στην ιστοσελίδα www.bankofcanada.ca όπου οι ιδιοκτήτες έχουν εύκολη πρόσβαση.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Οττάβα επιδιώκει αρχικά να αφαιρέσει τον φόρο εισοδήματος από τις μεταβιβαζόμενες συντάξεις και ταυτόχρονα να καταργήσει την καταβολή τόκων επί των υπολοίπων ποσών.
Αν τυχαίνει να έχετε κάποιον ξεχασμένο αδρανή τραπεζικό λογαριασμό, καλό θα είναι να τον ενεργοποιήσετε εγκαίρως και όσο είναι ακόμη καιρός...

No comments: