Total Pageviews

Wednesday, October 2, 2019

Εσείς τι λέτε;


Προσφυγικό - Μεταναστευτικό
Η μεγάλη πληγή του ανθρώπου…

Σκηνικό έκτακτης ανάγκης διαμορφώνεται γύρω από το προσφυγικό - μεταναστευτικό, το οποίο πυροδοτείται τόσο από τις ροές ανθρώπων προς την Ελλάδα από την Τουρκία όσο και από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν πρόσφατα στη Μόρια της Λέσβου.
Το πρόβλημα παίρνει τρομακτικές διατάσεις καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Επέλεξα σήμερα να δημοσιεύσω τα χαρακτηριστικά στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ και που καταδεικνύουν ότι μέσα στον 21ο αιώνα σχεδόν 70,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν εκτοπιστεί με τη βία. Συγκριτικά, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ξεριζωμένων είναι διπλάσιος σε σχέση με 20 χρόνια πριν και κατά 2,3 εκατομμύρια μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντιστοιχεί σε πληθυσμό μεγαλύτερο της Ταϋλάνδης.
Αυτοί οι αριθμοί, σύμφωνα με την έκθεση, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την μακροπρόθεσμη αυξητική τάση του αριθμού των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία εξαιτίας του πολέμου, των συγκρούσεων και των διώξεων. Ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι συχνά διχαστική, παρατηρείται επίσης ένα μεγάλο κύμα γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης, ιδίως από τις κοινότητες που υποδέχονται ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων όπως η Ελλάδα. Βλέπουμε επίσης να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη δράση νέοι φορείς, όπως φορείς ανάπτυξης, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Ανάμεσα στα 70,8 εκατομμύρια βρίσκονται τρεις βασικές ομάδες. Η πρώτη είναι οι πρόσφυγες, δηλαδή άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου, των διώξεων ή των συγκρούσεων. Το 2018, ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τα 25,9 εκατομμύρια παγκοσμίως, δηλαδή 500.000 περισσότεροι από το 2017.
Η δεύτερη ομάδα είναι οι αιτούντες άσυλο - άνθρωποι που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους και λαμβάνουν διεθνή προστασία, αλλά περιμένουν να βγει η απόφαση του αιτήματος ασύλου τους. Στο τέλος του 2018, υπήρχαν 3,5 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο παγκοσμίως.
Η τρίτη και μεγαλύτερη ομάδα, που ανέρχεται στα 41,3 εκατομμύρια, είναι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές εντός της χώρας καταγωγής τους, μια κατηγορία που είναι γνωστή ως «εσωτερικά εκτοπισμένοι».
Η συνολική αύξηση των εκτοπισμένων συνεχίζει να ξεπερνάει σε ρυθμό την εύρεση λύσεων για τους ανθρώπους αυτούς. Η καλύτερη λύση για οποιονδήποτε πρόσφυγα είναι να μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του οικειοθελώς, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας.
Άλλες λύσεις, τις οποίες προτείνει ο ΟΗΕ, περιλαμβάνουν την ένταξη στην κοινότητα υποδοχής ή την επανεγκατάσταση σε μια τρίτη χώρα. Ωστόσο, μόνο 92.400 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 7% όσων περιμένουν για επανεγκατάσταση. Περίπου 593.800 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ 62.600 πολιτογραφήθηκαν.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα, εκτιμά ότι περί τους 76.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν και παραμένουν στην Ελλάδα από το 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2019.
Ας ευχηθούμε για καλύτερες μέρες σ’ αυτόν τον κόσμο…

No comments: