Total Pageviews

Friday, February 20, 2009

Εσείς τι λέτε;


Απειλείται η γλώσσα μας;

Γιορτάζεται σήμερα η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ με σκοπό την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας καθώς και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.
Κίνητρο για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους.
Με αφορμή λοιπόν την Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, αξίζει να σημειωθεί πως από τις περίπου 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές απειλούνται με εξαφάνιση. Μία από αυτές είναι και η ελληνική!
Ένας από τους βασικούς λόγους που η γλώσσα μας απειλείται είναι διότι δεν διδάσκεται σωστά στα σχολεία αφού η Ελλάδα διαθέτει το μικρότερο ποσοστό του προϋπολογισμού της στην εκπαίδευση! Απειλείται ακόμη διότι οι ανελλήνιστες και οι ημιμαθείς, που λυμαίνονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν προ πολλού ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο… Και η λεξιπενία των ελλήνων οφείλεται κυρίως στην αποβλακωτική επίδραση της τηλεόρασης! Επίδραση που - ας όψεται η δορυφορική - άρχισε να γίνεται αισθητή και στην παροικία μας!
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος χρησιμοποιεί περίπου 2,500 λέξεις για να εκφραστεί, ο μέσος έλληνας τη «βολεύει» με 800 ενώ οι νέοι είναι ζήτημα αν χρησιμοποιούν 100!
Υπολογίζεται ότι εάν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, με τα ελληνικά μας να γίνονται καθημερινά φτωχότερα και αθλιότερα, το μέλλον για τη μητρική μας γλώσσα θα έχει πλέον προδιαγραφεί αναπότρεπτα και αρνητικά. Και εάν η γλώσσα μας χαθεί, θα είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρήσουμε την εθνική μας υπόσταση.
Τα μαθήματα νεοελληνικών σπουδών, τα σχολεία μας Σωκράτης και Δημοσθένης, η Εκκλησία, ο Προσκοπισμός, τα παροικιακά ελληνόφωνα ΜΜΕ και βέβαια οι γονείς που επιμένουν στην ελληνοπρεπή μόρφωση των παιδιών τους, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της γλώσσας μας εδώ στον Καναδά.
Όμως, τα σχολεία μας για να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους, εκτός από την ηθική χρειάζονται και την οικονομική μας υποστήριξη.
Τις ημέρες αυτές, οι δύο μεγάλες Κοινότητες κυκλοφορούν τα καθιερωμένα λαχεία τους με σκοπό την σωστή λειτουργία των ελληνικών μας σχολείων. Ευκαιρία λοιπόν να συμβάλουμε, μ΄ έναν ακόμη τρόπο, στην διαφύλαξη αλλά και διαιώνιση της αρχαιότερης «γλώσσας των γλωσσών». Της ελληνικής....

Εσείς τις λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης

2 comments:

Justine's Blog said...

Σε βρίσκω πολύ πεσιμιστή σχετικά με την διατήρηση της γλώσσας μας. Πιστεύω πως ΄στην παροικία μας δεν ευθύνεται η τηλεόραση για τη μείωση της ελληνομάθειας στη νέα γενιά. Είναι το μόνο ενισχυτικό μέσον (εκτος των παροικιακών μέσων ενημέρωσης) που προβάλλει με φυσικότητα της γλώσσα μέσα απο σειρές και βιντεοκλίπς.
Εκτος απο τα ελληνικά σχολεία που διδάσκουν κατ επάγγελμα την ελληνική, δεν υπάρχουν άλλες δραστηριότητες στην παροικία που να δημιουργούν το μιλιέ για την άκηση της γλώσσας. Αυτό είναι το τραγικό μας έλλειμμα, που διαρκώς γίνεται μεγάλύτερο.
Οσο για την Ελλάδα, εκεί η ελληνική αμβλύνεται ένεκα της μιμητικότητας, της μαγκιάς και της συντομογραφίας των μηνυμάτων στα κινητά. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι γλώσσες του κόσμου.
Στου Αλεξ το κινητό δεν΄ξέρω να διαβάσω τα μηνύματα στα γαλλικά, γιατί είναι όλα κρυπτογραφικά.
Αυτό είναι ένα συνεχώς μεγεθούμενο πρόβλημα. Κανείς δεν τον έχει αντιμετωπίσει σοβαρά. Σε λίγο θα φανούν οι επιπτώσεις του παγκοσμίως.
Αντε, καλές Απόρκιες. Τί θα ντυθείς; Πιερό; Κι ο Μίνι Μάικλ τί θα ντυθεί; Σταυροφόρος ή βασιλιάς;

Michael Tellides said...

Το πρόβλημα των άλλων γλωσσών, κυρίως Ευρωπαικών,ξεκίνησε με την καθιέρωσή τους, αφού περιέχουν - ως επι το πλέιστον - ελληνικές λέξεις.
Υπολογίζεται ότι το 70% των Αγγλικών λέξεων είναι ελληνικές!
Η γλώσσα μας, όπως και η Κινεζική θεωρείται μοναδική.
Το μόνο ελαφρυντικό στην διαμόρφωση της νεοελληνικής γλώσσας είναι ότι η ξενομανία τελικά γίνεται ελληνομανία εφ όσον υποχρεωτικά υιοθετεί ελληνικές λέξεις! Βέβαια τις εισάγει κάπως τροποποιημένες! Ας είναι...
Οσο για την ελληνική τηλεόραση,δεν μπορώ να δεχτώ τη "λογική" "ελληνικό νάναι κι΄ότι και νάναι!".
Δέν αντέχεται, πως να το κάνουμε! Ο Μίνι Μάικλ δεν χρειάζεται να ντυθεί. Οι βασιλιάδες όπως καταλαβαίνεις δεν μεταμφιέζονται!