«Άσχημα νέα για τους φτωχούς…»
Διάβασα πρόσφατα άρθρο της εφημερίδας Economist με τίτλο: «Οι πλούσιοι δωρητές κτυπήθηκαν από την κρίση. Άσχημα νέα για τους φτωχούς...».
Πρόκειται για μια νέα φάση για την φιλανθρωπία ή η αποκάλυψη του πραγματικού της προσώπου; Τα μεγάλα ποσά που δίνονταν κάποτε για την φιλανθρωπία από τις μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται ακολουθώντας την γενικότερη οικονομική κρίση, την οικονομική κατάσταση αλλά και την ανασφάλεια των δωρητών. Θα μειωθούν τα διαθέσιμα για φιλανθρωπία κεφάλαια τώρα που όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική ανάγκη η άσκηση της φιλανθρωπίας από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους;
Η ώρα της κρίσης έφτασε, όχι όμως για τους φτωχούς αλλά για την ίδια τη φιλανθρωπία, η οποία πρέπει, λόγω της φύσης της, να ακολουθεί μια πορεία αντίστροφη από την οικονομική κατάσταση. Δηλαδή, όσο επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση να αυξάνεται η φιλανθρωπία και όχι να ακολουθείται το μοντέλο που προβάλλεται από τον τίτλο του σχετικού άρθρου της εφημερίδας.
Διότι απέναντι στην θέση αυτή περί της φιλανθρωπίας στέκεται μια αρχή ικανή να συνεχίσει να εμπνέει τον άνθρωπο στην κατεύθυνση της φιλανθρωπίας. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως μια ορθή και αποτελεσματική φιλανθρωπική κατεύθυνση χρειάζεται πολύ διαθέσιμο χρήμα και έναν πολύ καλό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό που απουσιάζει είναι η ζωτική δύναμη της φιλανθρωπίας, δηλαδή οι φιλάνθρωποι. Το διαπιστώσαμε στους πρόσφατους Μαραθωνίους των φιλανθρωπικών οργανισμών της ιταλικής και ελληνικής παροικίας.
Μια θέση που έρχεται να μας βγάλει από την αμηχανία και το αδιέξοδο της έλλειψης χρήματος και να μας προσανατολίσει σε μια θεμελιώδη παράμετρο της φιλανθρωπίας, είναι το μοίρασμα. Στην έννοια του μοιράσματος δεν περιλαμβάνεται η διασπορά και το σκόρπισμα αγαθών αλλά η συμμετοχή και η πρόσβαση όσων το δυνατόν περισσότερων σε εκείνο που υπάρχει, πολύ ή λίγο. Για παράδειγμα, μοίρασμα δεν είναι να προσφέρουμε μια ποσότητα φαγητού σε πολλούς ανθρώπους, αλλά η συμμετοχή των πολλών ακόμη και σε ένα πιάτο φαγητό...
Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
No comments:
Post a Comment