Total Pageviews

Tuesday, December 7, 2010

Εσείς τι λέτε;

«Αξίζουν τον κόπο…»

Συχνά μας πιάνει η μιζέρια και η απογοήτευση για το γεγονός ότι η ομογένεια συρρικνώνεται, ότι χάνουμε σιγά-σιγά τη γλώσσα μας και για το ότι δεν υπάρχει πλέον το απαιτούμενο ενδιαφέρον συμμετοχής στα κοινά.
Εν μέρει βέβαια αυτό είναι αλήθεια, όχι μόνο για την ελληνική παροικία αλλά και γενικότερα για την Ιταλική, με μοναδική ίσως εξαίρεση την εβραϊκή.
Πρέπει όμως να κοιτάμε και την θετική πλευρά του όλου θέματος.
Τον τελευταίο καιρό στην παροικία μας γίνονται τόσες πολλές εκδηλώσεις, που μπορεί ίσως να μην έχουν σχέση με οργανισμούς, είναι όμως πρωτοβουλίες καινούργιες που μας έρχονται και φέρνουν το δικό τους στίγμα και ενδιαφέρον.
Κλασσικό παράδειγμα είναι το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που φέρνει στο Μόντρεαλ η Αύρα Γεωργίου και είναι πραγματικά εκπληκτικό. Μας έδωσε την ευκαιρία τα τελευταία δύο χρόνια να ανακαλύψουμε αξιόλογες ταινίες για τις οποίες δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή τους.
Και δεν είναι μόνο το Φεστιβάλ. Η πρόσφατη προσπάθεια του προξενείου να φέρει στον ελληνισμό του Καναδά μία σοπράνο, την Δήμητρα Θεοδοσίου, η οποία διαπρέπει σε όλο τον κόσμο στα μεγαλύτερα θέατρα, είναι αξιέπαινη. Είναι πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό να μαθαίνουμε ότι έρχονται στη πόλη μας τέτοιοι άνθρωποι. Πολλές φορές φτάνουν εδώ μεγάλοι καλλιτέχνες που περνούν απαρατήρητοι.
Κατά καιρούς μας επισκέπτονται και άνθρωποι των γραμμάτων όπως ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Κύπρου, δόκτωρ Ευάγγελος Κουφουδάκης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, δόκτωρ Αθανάσιος Μασκαρέλης, κ.α.
Όλα αυτά είναι πολύ καλά σημεία και πιστεύω πως πρέπει να «χτίσουμε» πάνω σε αυτά. Δηλαδή, να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση από την ομογένεια του Κεμπέκ σε όλες αυτές τις καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις.
Να αφήσουμε επιτέλους το «δε βαριέσαι» και το «δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση». Όπως διαπιστώνουμε, η κατάσταση έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει, απλά χρειάζεται λίγη προσπάθεια. Δηλαδή, το να πάρουμε το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο και να πάμε σε μία τέτοια εκδήλωση είναι μία ελάχιστη προσπάθεια μπροστά σε αυτό που θα παραλάβουμε.
Συνεπώς, για οποιαδήποτε αξιόλογη εκδήλωση γίνεται σας συνιστώ θερμά να πηγαίνετε. Απομακρυνθείτε λίγο από το χαζοκούτι - που στην ουσία σχεδόν τίποτα χρήσιμο δεν έχει να μας προσφέρει - διότι υπάρχουν και πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας που πραγματικά αξίζουν τον κόπο...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

No comments: