Mafish Fayda!
Πενήντα χρόνια μετά τη μαζική έξοδο των ελλήνων από την Αίγυπτο, ένα νέο κύμα επαναπατρισμού αντιμετωπίζουν και πάλι οι λιγοστοί εναπομείναντες ομογενείς στην χώρα των Φαραώ. Τουλάχιστον 100 από τους 600 έλληνες που διαμένουν σήμερα στην Αλεξάνδρεια ζήτησαν να επαναπατριστούν με την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός όσων ζουν στο Κάιρο.
Παρά την παραίτηση Μουμπάρακ και την «προσωρινή» ανάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, η κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο παραμένει επικίνδυνη και θυμίζει όχι και τόσο μακρινές τραγικές εποχές που έζησαν οι έλληνες της Αιγύπτου όταν ο στρατός ανέλαβε και τότε την εξουσία.
Η ιστορία - δυστυχώς - επαναλαμβάνεται και οι μεγάλοι χαμένοι ύστερα από την νέα αυτή «περιπέτεια» θα είναι πάλι οι αλλοδαποί.
Το έργο το έχω ξαναδεί γι αυτό και αμφιβάλλω αν η Αίγυπτος βρει την άκρη.
Θα δούμε και πάλι αυτούς που ξεκίνησαν την «επανάσταση» και προχωρούν δήθεν στην «ομαλή» μεταβίβαση της εξουσίας, να καταλαμβάνουν τα καλύτερα πόστα!
Η λέξη δημοκρατία ανέκαθεν ήταν άγνωστη στη χώρα του Νείλου.
Οι τωρινοί «σωτήρες» είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιδιώξουν να αναρριχηθούν στην εξουσία μέσω της «δημοκρατίας» για να την καταλύσουν μετά...
Οι Αιγύπτιοι πρέπει πρώτα να αλλάξουν νοοτροπία αν θέλουν να γίνει καλύτερη η χώρα τους. Διαφορετικά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αλλάξουν τα πρόσωπα που τους δυναστεύουν.
Το 1952, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και την ανατροπή του βασιλιά Φαρούκ, οι «επαναστάτες» πήραν τις επιχειρήσεις από τους Hawaga (αλλοδαπούς) και τις έδωσαν σε άσχετους δυνάστες, που αφού «έφαγαν» όσα μπόρεσαν τελικά τις χρεοκόπησαν! Ενώ η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο έμοιαζαν ως τότε με ευρωπαϊκές πόλεις, τις μετέτρεψαν σε απέραντους σκουπιδότοπους!
Ο Αιγύπτιος νομπελίστας Ναγκίμπ Μαγκφούζ έγραψε πριν λίγα χρόνια για την Αλεξάνδρεια: «Μπορεί τώρα η Ισκανταρέγια να μην είναι τόσο όμορφη, αλλά είναι δική μας!»
Όταν ένας βραβευμένος συγγραφέας έχει αυτή την άποψη για την μετατροπή της (κάποτε) ομορφότερης πόλης της Μεσογείου σε σκουπιδότοπο με κτίρια που έχουν να βαφτούν εξωτερικά από τον καιρό που έφυγαν οι έλληνες τότε τι να προσθέσει κανείς...
Mafish Fayda...Ελπίδα καμία!
Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com
No comments:
Post a Comment