Total Pageviews

Thursday, March 3, 2011

Εσείς τι λέτε;

Η σημερινή «κατώτερη» γυναίκα

Σε λίγες μέρες θα «γιορτάσουμε» ξανά την Ημέρα της Γυναίκας.
Ένα αιώνα μετά την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας η γυναίκα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει προκειμένου να αποκτήσει ισάξια κοινωνική αντιμετώπιση με τους άντρες.
Δυστυχώς, η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων και η βία κατά των γυναικών δεν έχουν εξανεμιστεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF, κάθε χρόνο 600.000 -800.000 κορίτσια που έχουν φθάσει σε ηλικία υποχρεωτικής φοίτησης δεν εγγράφονται στο σχολείο, είτε γιατί εμποδίζονται από τις οικογένειές τους είτε λόγω πρακτικών δυσκολιών. (Το θέμα της φετινής Ημέρας είναι η Εκπαίδευση) . Σε ότι αφορά το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αυτό παραμένει εξαιρετικά χαμηλό: κάτω του 25%!
Εξ άλλου, η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται αμείωτη σε ολόκληρο τον κόσμο και δυστυχώς είναι κεκαλυμμένη. Ποσοστό 20 - 25% των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική και οικογενειακή βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους!
Το φάσμα της ανεργίας φαίνεται ότι απειλεί περισσότερο τις γυναίκες αφού σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να μείνουν άνεργες.
Η μέση αμοιβή για τους άνδρες είναι υψηλότερη περίπου κατά 16% από εκείνη των γυναικών.
Σημαντικές είναι οι διαπιστώσεις που προκύπτουν και για το ωράριο απασχόλησης των γυναικών. Μία στις τέσσερις γυναίκες εργάζεται με μειωμένο ωράριο και τρεις στις τέσσερις με μερική απασχόληση.
Μία άλλη διαπίστωση που προκύπτει είναι ότι στις περισσότερες χώρες οι άνδρες κατέχουν τα περισσότερα διευθυντικά πόστα σε σχέση με τις γυναίκες .
Αν και έχει αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στα κοινοβούλια όλου του κόσμου, οι άντρες βουλευτές εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία. Θετικά πάντως είναι τα ποσοστά για το προσδόκιμο ζωής της γυναίκας, όπου ο μέσος όρος είναι 81,5 χρόνια για τις γυναίκες και 75,4 χρόνια για τους άνδρες.
Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου χιλιάδες εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο για να τιμήσουν την γυναίκα.
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσημη αργία στην Αρμενία, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, το Καζακστάν, τη Μολδαβία, τη Μογγολία, το Τατζικιστάν, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ.
Στον Καναδά, η θέση της γυναίκας (ευτυχώς) βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα.
Προσωπικά πιστεύω στη Ημέρα της Γυναίκας. Απλώς θεωρώ πως ο σεβασμός προς αυτήν πρέπει να είναι καθημερινός και όχι μόνο μια φορά το χρόνο στις 8 Μαρτίου…

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης

No comments: