"Τι είναι αυτό που μας ενώνει,
μας χωρίζει, μας πληγώνει..."
Έντονο
προβληματισμό προκάλεσαν τα προσφάτως λεχθέντα του Μητροπολίτη και των κοινοτικών
φιλοξενούμενων στο CFMB. μας χωρίζει, μας πληγώνει..."
Ανεξάρτητα όμως από τις διαφορετικές απόψεις προσέγγισης του επίμαχου θέματος, όλες οι πλευρές συμφωνούν πως η συνύπαρξη Κοινότητας - Μητρόπολης είναι αναγκαία για ιστορικούς και (κυρίως) οικονομικούς λόγους.
Η διοίκηση αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα εκτιμά πως η καταβολή της συμφωνηθείσας - υψηλής έστω - (φορο)λογίας προς την Μητρόπολη θα ωθούσε τον δεσπότη να χαλαρώσει τις "μυστηριακές" απαιτήσεις του...
Ο αρχηγός της εκκλησίας από την άλλη, έχοντας πλήρη επίγνωση των ορίων του οργανισμού, φαίνεται διατεθειμένος να συγκατατεθεί ώστε να αποτραπεί πιθανή ρήξη κλήρου - λαού, κάτι που βέβαια δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά...
Η Γενική Συνέλευση πάντως επιβεβαιώνει απόλυτα τη διάθεση συνύπαρξης. Και οι τρείς προτάσεις, αν και διαφοροποιημένες, αποτυπώνουν τους βασικούς όρους οικονομικής συνεργασίας.
Ο Βασίλης Μπαλαμπάνος υποστήριξε πως η διοίκησή του πέτυχε μεν συμφωνία όμως λόγοι ανωτέρας βίας (υπονοώντας τις απρόβλεπτες δυσκολίες που προέκυψαν από την ένωση) δεν άφησαν πολλά περιθώρια συνέπειας.
Ο Νίκος Παγώνης απεύθυνε έντονη έκκληση στα μέλη να υπερψηφίσουν την "ρεαλιστική" πρόταση του συμβουλίου του και έσπευσε να προσφέρει "ενέχυρο" την Παναγίτσα, προσδοκώντας έτσι στην επίτευξη μίας ταχείας και "άνευ εμποδίων" συμφωνίας.
Ο Γιώργος Καρύδης και ο Σταύρος Τσινάλης, αφού καταψηφίστηκε η προταθείσα συμφωνία, καταδίκασαν την απρεπή συμπεριφορά παρευρισκομένων μελών και περιέγραψαν με τα πιο μελανά γράμματα την οικονομική κατάσταση του οργανισμού.
Ο Γιάννης Θεοδωσόπουλος προσπάθησε με αναλογικά στοιχεία να εξηγήσει την δική του "λογική" προσφορά, την οποία ως γνωστόν υπερψήφισε η Συνέλευση.
Ο Μητροπολίτης, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του, τόνισε τις ανάγκες και υποχρεώσεις της Μητρόπολης και "άνοιξε" το παράθυρο έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε λογική προσφορά...
Ο Δημήτριος Μανωλάκος τέλος, φανερά πικραμένος, τόνισε πως η κοινότητα δεν έχει πλέον σκοπό ύπαρξης και πρότεινε δραστικές διοικητικές αλλαγές.
Αλήθειες ακούστηκαν από όλες τις πλευρές. Τώρα, κατά πόσο τα ιδρύματά μας έχουν βιωσιμότητα αυτό θα εξαρτηθεί από μάς και μόνο. Και για να βρούμε λύσεις θα πρέπει πρώτα απ όλα να δούμε "Τι είναι αυτό που μας ενώνει, μας χωρίζει, μας πληγώνει", όπως λένε και οι στίχοι του Φίλιππου Πλιάτσικα...
Εσείς τι
λέτε;
Μιχάλης
Τελλίδηςtellides@cfmbradio.com
No comments:
Post a Comment