Total Pageviews

Tuesday, April 9, 2013

Δημήτριος Μανωλάκος




Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον Μιχάλη Τελλίδη

ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Κύριε Μανωλάκο, είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας για την πορεία της ΕΚΜΜ. Πως βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Κύριε Τελλίδη, με λυπεί το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι εδώ. Φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουμε τον ρόλο της κοινότητας και της εκκλησίας. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει όλα ένα Mish Mash. Ακούω γελοία πράγματα, πως η κοινότητα είναι αστικός οργανισμός.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Σύμφωνα όμως με τον Νόμο 231 του Κεμπέκ...
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Η κοινότητα δεν είναι αστικός οργανισμός. Η τότε διοίκηση Παπαχρήστου κατάφερε με τον κ. Πετρογιάννη να ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα στην κοινότητα. Ο Νόμος 231 δεν τροποποιεί τα άρθρα. Το πρώτο άρθρο αναφέρει ξεκάθαρα ότι η κοινότητα είναι θρησκευτικός οργανισμός και επιβεβαιώνει πως η αρχή είναι η εκκλησία μέσω του οικουμενικού πατριαρχείου.  
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Και το Λαβάλ όμως...
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Ίδια περίπτωση. Εγώ, όπως γνωρίζετε, ήμουν εναντίον της ένωσης των κοινοτήτων Μόντρεαλ-Λαβάλ. Θα προτιμούσα οι εκκλησίες να ήταν η κάθε μία ξεχωριστή με δικό της ενοριακό συμβούλιο παρά να είναι κέντρα είσπραξης χρημάτων για να καλύπτουν τα χρέη μιας μεγάλης κοινότητας. Η κοινότητα δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Το μόνο της καύχημα σήμερα είναι η διατήρηση των σχολείων. Όπως θα θυμάστε, την επιχορήγηση για τα σχολεία μας την πήρα εγώ το 1971 επειδή υιοθετήσαμε την γαλλική γλώσσα ως κυρίαρχη γλώσσα. Και από 226 παιδιά που είχαμε τότε τα φθάσαμε 2,000. Και είχα υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι εντός μιας πενταετίας θα δημιουργούσαμε έναν ανεξάρτητο σχολικό φορέα από γονείς, δασκάλους και ιδιώτες. Έναν ξεχωριστό οργανισμό με αποκλειστικό σκοπό ύπαρξης την παιδεία.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάτι τέτοιο;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Εύκολο είναι. Η μόνη διαφορά είναι πως τα κτίρια ανήκουν στην κοινότητα. Ο οργανισμός θα πρέπει να έρθει σε κάποια σύμβαση ώστε τα σχολεία να πληρώνουν ενοίκιο στην κοινότητα  καλύπτοντας έτσι τα λειτουργικά έξοδα.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Εάν θυμάμαι καλά όταν τελείωσε η θητεία σας είχατε αφήσει πλεόνασμα στην κοινότητα.
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Εβδομήντα επτά χιλιάδες δολάρια πλεόνασμα το 1975. Και είχαμε αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων. Ύστερα, όταν έβαλαν μπροστά τα έργα άρχισαν να καθυστερούν τους μισθούς για να καλύψουν τα έξοδα που είχαν δημιουργήσει.  
ΤΕΛΛΙΔΗΣ:  Ποιά είναι η γνώμη σας για τα έργα που δημιουργήθηκαν;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Πολύ μεγάλο λάθος. Την εποχή εκείνη ο ελληνισμός είχε ήδη αρχίσει να μετακινείται στο New Bordeaux και στο Laval. 38,000 έλληνες κατοίκους έχει σήμερα μόνο το Chomedey. Εάν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς με τις ανάγκες μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον πληθυσμό και να προσφέρουμε υπηρεσίες κοντά τους. Και σας ρωτάω, τι άλλο προσφέρει η κοινότητα του Μόντρεαλ σήμερα εκτός από τα σχολεία;
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Θέλετε να πείτε πως οι διάφορες υπηρεσίες της κοινότητας αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν δημιουργηθεί επί προεδρίας μου και πήραμε επιχορήγηση. Είχαμε οικοκυρική σχολή,αθλητικές ομάδες με αξιοζήλευτες επιδόσεις, κατηχητικά σχολεία, προσκοπισμό με εκατοντάδες παιδιά. Σήμερα τι έχει μείνει; Τι στιγμή λοιπόν που δεν ενδιαφέρεται κανένας να υποστηρίζει αυτές τις υπηρεσίες και τα ιδρύματα τότε λογικό είναι να εξαφανίζονται, όπως και έχουν εξαφανιστεί. Ας μην είχαμε τα σχολεία σήμερα και θα σας έλεγα ποιός θα έκανε παρελάσεις στις εθνικές γιορτές.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Πως βλέπετε την συνεχιζόμενη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων και το μέλλον των ελληνικών μας σχολείων;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Δεν μπορούν τα σχολεία να διευθύνονται από μία διοίκηση που αποτελείται από άτομα τα οποία απλά παρουσιάζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Βλέπουμε πως οι γονείς είναι τελικά εκείνοι που προχωρούν τα σχολεία. Δυστυχώς, δεν ενδιαφέρεται κανένας μέσα στον οργανισμό.Περιμένουμε κάθε χρόνο να πουλήσουμε λαχεία. Τα ίδια και τα ίδια. Κουράσαμε τον κόσμο.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Θέλετε να πείτε πως η κοινότητα παύει να έχει χρησιμότητα σαν τέτοιος οργανισμός;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Την έχασε την χρησιμότητα. Καυχιόμαστε ότι ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας αντιπροσωπεύει όλους τους έλληνες. Ξέρετε πόσοι είναι οι έλληνες που λένε πως  δεν τους αντιπροσωπεύει η ΕΚΜΜ; Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας και να δούμε πως θέλουμε το μέλλον της.Τα παιδιά, εάν δεν φτιάξουμε κάτι που να τα τραβήξει, τα χάσαμε. Οι παλιοί έχουν φύγει, δεν έχουν πλέον την όρεξη να δουλέψουν, εκτός βέβαια για να περνάνε τον καιρό τους. Βλέπουμε μία λαμπρή διοίκηση στο ελληνικό επιμελητήριο με αξιόλογα παιδιά. Δικηγόροι, ορκωτοί λογιστές, γιατροί κ.α. συμμετέχουν σ' αυτόν τον οργανισμό. Όταν κάνουν εκδηλώσεις γεμίζει η αίθουσα με ποιότητα ανθρώπων. Στην κοινότητα κάνουμε γενικές συνελεύσεις και δεν έχουμε ούτε απαρτία. Αναγκαστήκαμε να πούμε στον κόσμο ότι πάει ο δεσπότης να πάρει την Παναγίτσα για να γεμίσουμε την αίθουσα με μέλη που πήγαν να καταψηφίσουν. Πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν τι ψήφισαν .Έγινε μία τροποποίηση στην πρόταση και επειδή είδαν ότι την υποστήριζε το συμβούλιο την καταψήφισαν και κατόπιν ψήφισαν άλλη πρόταση. Καταλαβαίνετε; Δεν ξέρουμε τι θέλουμε και τι κάνουμε...
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Παρόλα αυτά, η κοινότητα έχει αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία άνω των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων...
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Περιουσία μπορεί να έχουμε, όμως τι έχουμε καταφέρει; Το χρέος πόσο είναι; Δεκαέξι εκατομμύρια; Είναι σωστό όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε κολλήσει στα δεκαέξι εκατομμύρια χρέος; Πως θα τα βγάλουμε πέρα; Ότι εισπράττουμε πηγαίνουν σε τόκους.
Υπάρχουν τρόποι. Πρέπει να πουλήσουμε το South Shore. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχω ακούσει στη ζωή μου. Κτίστηκε ένα κέντρο το οποίο σήμερα είναι ερείπιο και δεν εξυπηρετεί σχεδόν κανέναν.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Οι κάτοικοι του South Shore έχουν διαφορετική γνώμη...
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Ας το συντηρήσουν τότε. Ας το χωρίσουν από την ελληνική κοινότητα ή όπως είπα ας το πουλήσουν. Υπάρχουν κινέζοι, άραβες που θα ήθελαν να το αγοράσουν. Εάν το ξεφορτωθούμε για πέντε εκατομμύρια, ορίστε κατέβηκε το χρέος.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Υπάρχουν όμως και παιδιά που φοιτούν εκεί...
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Μπορούμε να βρούμε μέρος να τα στεγάσουμε. 75-80 παιδιά, πόσα είναι;
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Συνεπώς, η πρώτη σας επιλογή είναι να πουλήσουμε το κοινοτικό κέντρο της Νότιας Ακτής. Τι άλλες επιλογές έχουμε;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Υπάρχει η περιουσία του Houde. Διαβάζουμε ότι σκοπεύουν να φτιάξουν κέντρο για τους ηλικιωμένους στο Houde. Δηλαδή, επειδή το έχουμε εκεί; Ας το ξεφορτωθούμε κι αυτό για να μειωθεί το χρέος. Υπάρχουν προσφορές. Πρέπει να ακολουθήσουμε την πελατεία μας που βρίσκεται στο Λαβάλ. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να συμφωνήσει ο έλληνας. Έχουμε τόσους γιατρούς και δεν μπορούν να συνεννοηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που να περιλαμβάνει γηροκομείο. Οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τον οργανισμό που λέγεται Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ. Όποτε προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι κάτω από τον οργανισμό που λέγεται ΕΚΜΜ δεν μας παίρνουν στα σοβαρά.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Πως βλέπετε τον ρόλο της εκκλησίας;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από την ιστορική σχέση κοινότητας-εκκλησίας. Το ενδιαφέρον των πρώτων μεταναστών ήταν να δημιουργήσουν μια εκκλησία. Δεν είχαν κτίρια και έφερναν παπάδες από την Νέα Υόρκη με το τραίνο για να κάνουν τις τελετές, ύστερα νοίκιασαν χώρους για τις λειτουργίες προτού χτιστεί ο Ευαγγελισμός το 1909 με καταστατικό χάρτη. Πάντοτε ήταν θρησκευτικός ο σκοπός και βέβαια εκπαιδευτικός. Να κρατηθεί η θρησκεία και η γλώσσα. Το ίδιο συνέβη και στην Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία. Όσο υπάρχει εκκλησία οφείλουμε να την υποστηρίζουμε. Στην Αμερική η λογία ήταν δέκα δολάρια το1945.Ύστερα ο Καναδάς έγινε ανεξάρτητος οπότε έχει δικαίωμα και η Μητρόπολις να εισπράττει χρήματα για να λειτουργεί και τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά,  καλύτερα μάλιστα από τις μεγάλες κοινότητες που πήραν τον κατήφορο. Το Τορόντο έχασε το κοινοτικό του κέντρο. Με τα έργα εδώ και το Μόντρεαλ μπήκε σε χρέος από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Το ότι έχουμε καθήκον να υποστηρίζουμε την εκκλησία σίγουρα έχουμε μια και είμαστε ορθόδοξοι και θέλουμε να έχουμε αρχιεπισκοπή.
Αυτή τη στιγμή το μόνο που μας έχει μείνει εκτός από τις εκκλησίες είναι τα σχολεία μας και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις . Από που προέρχεται το έλλειμμα;  Κακοδιαχείριση, σπατάλες, δεξιώσεις που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα. Τι πρόγραμμα έχει παρουσιάσει η διοίκηση τα τελευταία 30 χρόνια για να θεωρείται αφιλοκερδής οργανισμός;Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόγραμμα και όταν βλέπουμε να φεύγουν οι νέοι μας θα πρέπει να βρούμε τρόπους ή προγράμματα ώστε να τους τραβήξουμε πάλι στον οργανισμό.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Η κοινότητα έχει στην ιδιοκτησία της έξι εκκλησίες. Σε περίπτωση που θελήσει κάποτε να διαφοροποιηθεί από τη Μητρόπολη έχει το δικαίωμα να "ρευστοποιήσει" τις εκκλησίες; 
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Βεβαίως. Όπως διαπιστώνουμε ο Μητροπολίτης είναι ένας πανέξυπνος αρχηγός της εκκλησίας και επιχειρηματίας. Καταλαβαίνει τα οικονομικά των κοινοτήτων και των εκκλησιών καλύτερα από όλους μας και ξέρει βάσει των εσόδων της κάθε εκκλησίας εάν συμφέρει η όχι. Χρειάζονται όλες αυτές οι εκκλησίες; Εγώ θα έλεγα όχι.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Ποιός θα μπορούσε να τις αγοράσει;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Σαν ακίνητα υπάρχουν αγοραστές άλλων θρησκευμάτων ή ιδιωτών.
Εγώ είμαι υπέρ της δημιουργίας ενοριών και μιας κοινότητας που θα φερθεί άξια του ονόματός της και θα ελκύσει ανθρώπους που να ενδιαφερθούν για τον πολιτιστικό και τον κοινωνικό σκοπό της. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Το πιστεύετε τριάντα χρόνια τώρα να κυβερνά η ίδια διοίκηση; Εγώ έδωσα το καλό παράδειγμα και παραιτήθηκα ύστερα από δύο θητείες.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Ας επιστρέψουμε στη λογία. Ποιό, κατά τη γνώμη σας, είναι το λογικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η κοινότητα στην Μητρόπολη;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:Η λογία ή χαράτσι δεν θα ήταν αυτό που είναι. Όμως, φερθήκαν ανεύθυνα οι διοικήσεις του παρελθόντος και εκεί που πλήρωναν εκατόν είκοσι χιλιάδες δολάρια ανάγκασαν την Μητρόπολη να κατασχέσει τα μυστήρια και να κερδίζει τριακόσιες είκοσι χιλιάδες δολάρια. Συνεπώς ποιός μπαίνει μέσα; Δεν είχαν τη λογική οι διοικούντες να κάνουν λογαριασμούς και να δουν τι τους συμφέρει και τι δεν τους συμφέρει; Έχουμε υποχρέωση να τηρούμε τις υποσχέσεις μας και να μη τα βάζουμε συνέχεια  με την αρχιεπισκοπή.
ΤΕΛΛΙΔΗΣ: Η κοινότητα σας κάλεσε όλα αυτά τα χρόνια να συμβουλευτεί τις γνώσεις και την πείρα σας;
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Εμένα όχι, ποτέ.Σας ευχαριστώ κύριε Τελλίδη για την φιλοξενία σας. Κλείνοντας, θα ήθελα να καλέσω τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες να ενδιαφερθούν με όποιον τρόπο εκείνοι νομίζουν να βοηθήσουν την παροικία και να υποστηρίξουν κάποιον σοβαρό οργανισμό για τον οποίον όλοι μας να νιώθουμε υπερήφανοι.       

  

No comments: