Total Pageviews

Thursday, September 5, 2013

Εσείς τι λέτε;


 
Τραπεζική απληστία...

Κάθε φορά που θέλετε να ψωνίσετε από κάποιο κατάστημα χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη "εφεύρεση" του αιώνα την πιστωτική κάρτα, ή για την ακρίβεια το πλαστικό χρήμα, να έχετε υπόψη σας ότι η τράπεζες χρεώνουν τον έμπορα ένα ποσοστό.
Εκτός βέβαια από τους τόκους που προστίθενται εάν δεν εξοφλείτε κάθε μήνα όλο το υπόλοιπο, τα έξοδα παροχής υπηρεσιών (service charges) και ούτω καθεξής...
Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 1έως 3% και εξαρτάται από το είδος της κάρτας που διαθέτετε. Εάν παραδείγματος χάριν έχετε μία πλατινένια ή μία χρυσή κάρτα με πίστωση αρκετών χιλιάδων δολαρίων και με διάφορα προνόμια, τότε βέβαια την πληρώνει ο έμπορας, που υποχρεούται να καταβάλει ένα μεγαλύτερο ποσοστό στις τράπεζες, στη Visa, Master Card, American Express και σε άλλους παρόμοιους οργανισμούς.
Πρόσφατα λοιπόν οι έμποροι προσπάθησαν να πείσουν το Σώμα για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Οικονομικών του Καναδά πως θα πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να χρεώνουν τους πελάτες - καταναλωτές με ένα προκαθορισμένο ποσοστό όταν χρησιμοποιούν την πιστωτική κάρτα. Με άλλα λόγια τη "νύφη' θα την πληρώναμε εμείς οι ταλαίπωροι καταναλωτές ...
Ευτυχώς, το ευχάριστο νέο είναι ότι αυτό δεν πέρασε, παρόλο που ο Υπουργός Οικονομικών Jim Flaherty, είπε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζει το θέμα και θα δει πια θα είναι η αντίδραση των έμπορων οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την εξέλιξη της έφεσης στο δικαστήριο.
Βέβαια μέχρι στιγμής, ευτυχώς, είμαστε καλυμμένοι, όλοι εμείς που προτιμούμε - ή αναγκαζόμαστε - να χρησιμοποιούμε τις πιστωτικές μας κάρτες. Τουλάχιστον δεν έχουμε από πάνω και το "χαράτσι" που θα μας χρεώσει έξτρα ο έμπορας για να μειώσει το ποσοστό που εκείνος καταβάλει στις τράπεζες.
Πάντως να είστε σίγουροι πως κανένας, επ' ουδενί λόγω δεν θα πειράξει ούτε καν θα τολμήσει να ακουμπήσει τις τράπεζες οι οποίες συνολικά στον Καναδά βγάζουν από το ποσοστό 1 έως 3%, πέντε δισεκατομμύρια δολάρια!
Εμείς τι να πούμε; Η απληστία των τραπεζών σε όλο της το μεγαλείο!

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης

2 comments:

ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ 1 said...

καλησπέρα αγαπητέ και αξιότιμε φίλε
Μιχάλη από Θεσσαλονίκη.
είχα ημέρες να τα πούμε και αυτό είναι όλο...
Πώς πάμε από υγεία όλα Ο.Κ.;
Με εκτίμηση
Παύλος

Michael Tellides said...

Αγαπητέ φίλε Παύλο,
Σ΄ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τη φιλία σου. Απο υγεία προς το παρών καλά πάμε. Απο δουλειά και υποχρεώσεις ας είχε το 24ωρο μερικές ακόμη ωρίτσες! Εύχομαι να είστε πάντα καλά να σας διαβάζουμε...
Φιλικότατα
Μιχάλης