Total Pageviews

Wednesday, September 18, 2013

Εσείς τι λέτε;


 
Εθνικιστικές "επινοήσεις"                                          

Έκλεψε τελικά τις εντυπώσεις η Pauline Marois με τον προτεινόμενο Χάρτη Αξιών, πείθοντας ένα μεγάλο ποσοστό του λαού για το πως θα πρέπει να ντύνονται και τι θρησκευτικά σύμβολα επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να φορούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.  
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι μισοί σχεδόν Québécois προτιμούν να μην υπάρχουν εμφανή σύμβολα θρησκείας καθώς έτσι διατηρείται ο κοσμικός χαρακτήρας του Κεμπέκ.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το άρθρο από την κυβέρνηση Parti Québécois είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και να διαδηλώσουν δεκάδες χιλιάδες μέλη των ορατών κυρίως μειονοτήτων. Πολλοί πιστεύουν πως η ενέργεια αυτή θα φέρει στο τέλος αρνητικά για το κόμμα αποτελέσματα.   
Η πρώτη που "τόλμησε" να αντιδράσει στην καινούργια αυτή πρακτική για τα θρησκευτικά σύμβολα ήταν η βουλευτίνα του Bloc Québécois Maria Mourani, η οποία λόγω του δικού της πολιτιστικού υπόβαθρου και των κατοίκων τους οποίους εκπροσωπεί στην περιφέρειά της, αντιστάθηκε σθεναρά λέγοντας ότι δεν συμφωνεί και πως ο Χάρτης Αξιών ήταν μεγάλο λάθος που τελικά θα βλάψει τον σκοπό ύπαρξης του κινήματος. Μετά την ανοιχτή αυτή θέση που πήρε, το Bloc Québécois την απέπεμψε από τους κόλπους του.
Τον αγώνα που ξεκίνησε η Maria Mourani ενάντια της εξάλειψης των θρησκευτικών συμβόλων στις δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος ενός "κοσμικού δημοκρατικού έθνους" έσπευσαν να επικροτήσουν και άλλα επώνυμα πολιτικά στελέχη, όπως ο πρωθυπουργός Stephen Harper, οι  ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων Tom Mulcair και Justin Trudeau και οι αρχηγοί των επαρχιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης Philippe Couillard και Francois Legault.
Το ενδιαφέρον πάντως σημείο είναι ότι αρκετοί Bloquistes και Pequistes δεν συμφωνούν με τις "Αξίες" του Χάρτη και αντιστέκονται στην προσπάθεια της Pauline Marois να τον περάσει με   τον ανορθόδοξο αυτό τρόπο. Ακόμη και η Lisette Lapointe, γυναίκα του "σκληροπυρηνικού"Jacques Parizeau, ήρθε σε ρήξη με το κόμμα, υποστηρίζοντας την θέση της διαφωνούσης βουλευτίνας. 
Προσωπικά πιστεύω πως η Maria Mourani διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του κόμματός της μάλλον για ευνόητους λόγους, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της περιοχής Ahuntsic είναι κυρίως βορειοαφρικανοί μετανάστες με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα...    
Εν πάση περιπτώσει, κάτω από αυτήν την προεκλογική ψηφοθηρική ενέργεια της μειοψηφικής κυβέρνησης, δεν χωρεί καμία αμφιβολία πως κρύβεται ένας βαθύτερος φανατικός εθνικισμός...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com 

No comments: