Total Pageviews

Saturday, January 17, 2015

Εσείς τι λέτε;


Τα Καναδικά ΜΜΕ για την προεκλογική Ελλάδα...

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν ολοένα και περισσότερο το σύνολο των Καναδικών ΜΜΕ με τακτικές αναλύσεις και ανταποκρίσεις για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Κοινός τόπος της πλειοψηφίας των δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ αποτελεί η διαπίστωση ότι η φιλολογία για ένα πιθανό "Grexit" (έξοδος από την ευρωζώνη) έχει αναζωπυρωθεί λόγω του προβαδίσματος που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λόγω πρόσφατου άρθρου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Παρατηρείται όμως κάποια διαφοροποίηση στις αναλύσεις, τις διαπιστώσεις και τις συνέπειες πιθανής εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.                                                      Κοινή διαπίστωση πάντως σε όλα τα δημοσιεύματα είναι ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν παρουσιάζει ομοιότητες με το 2012 και ότι η οικονομία της χώρας, φαινομενικά τουλάχιστον, είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την εποχή εκείνη όπως επίσης και αυτή της Ευρωζώνης. Επιπλέον αναφέρεται ότι ο αντιμνημονιακός Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η προοπτική ανόδου του στην εξουσία έχει ήδη δημιουργήσει πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια και έχει συντελέσει στην αγωνία για το μέλλον και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Τα Καναδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι πιθανή εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ίσως αποτελέσει αφετηρία επικράτησης άλλων ομοιοιδεολογικών κομμάτων, υποδηλώνει ότι οι λαοί της Ευρώπης επιδιώκουν την απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ, σύμφωνα με άρθρο της Le Devoir, χωρίς να σημαίνει ότι τα εν λόγω κόμματα επιδιώκουν την εθνικοποίηση των τραπεζών ή την απομάκρυνση από το ευρώ.
Το ενδεχόμενο επιπτώσεων τύπου ντόμινο με την άνοδο στην εξουσία   κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνται σε λογική αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας, σημειώνεται από τον ανταποκριτή της εγκυρότερης εφημερίδας του Καναδά Globe and Mail, Eric Reguly, ο οποίος όμως τονίζει ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές κλείνει η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον αναφέρει ότι σε μήνυμά του της 3ης Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο όπως έγινε με την Γερμανία το 1953. Και προσθέτει ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο φτάνει στο 175% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο ύστερα από αυτό της Ιαπωνίας και ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει ξανά στα επίπεδα της κρίσης χωρίς όμως να επηρεάζονται άλλες χώρες από αυτή. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις πρώην στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι πιθανή αποτυχία αποπληρωμής του χρέους της χώρας θα υπονομεύσει τις προσπάθειές του για ανάπτυξη και ότι ο ίδιος, προκειμένου να επιβιώσει, θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική του πολιτική. Τέλος, τονίζεται ότι τόσο η Τρόικα όσο και οι επενδυτές θα εξακολουθούν να ανησυχούν όσο η προοπτική του "Grexit" παραμένει, ανεξάρτητα από το πόσο πιθανή φαντάζει στον ορίζοντα...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης                                                                 michael.tellides@cfmbradio.com

No comments: