Total Pageviews

Saturday, August 19, 2017

Εσείς τι λέτε;



Ικανοί εθελοντές
Είδος υπό εξαφάνιση…

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κοινοτικό χώρο με θλιβερό αποτέλεσμα την ματαίωση του καθιερωμένου πανηγυριού “Ελληνική φλόγα” (προφανώς λόγω έλλειψης ικανών εθελοντικών χεριών) με υποχρεώνουν να επανέλθω στο θέμα του παροικιακού εθελοντισμού.
Παρατηρώντας τις πολυποίκιλες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κατά καιρούς, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς την παντελή έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ιθυνόντων.
Κραυγαλέα περίπτωση παντελούς έλλειψης συντονισμού, προγραμματισμού και επικοινωνίας είναι οι "ανταγωνιστικές" ερανικές καμπάνιες, που συχνά γίνονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα  να μην επιτυγχάνονται, όπως έχει διαπιστωθεί, οι αντικειμενικοί στόχοι. Συνέπεια τούτου, οι δωρητές παθαίνουν σύγχυση και δεν προσφέρουν απαραίτητα προς τον σκοπό της αρχικής τους επιλογής.
Μαθαίνουμε ότι και φέτος οι δύο έρανοι “Μαραθώνιος της Αγάπης” και “Telethon for schools” θα διεξαχθούν σε απόσταση αναπνοής…
Η ασυνεννοησία πάντως επεκτείνεται και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, που απερίσκεπτα διεξάγονται ταυτόχρονα, με μισοάδειες, εννοείται, αίθουσες και πάρκα...
Θα πουν κάποιοι, "εθελοντές είναι πράττουν το κατά δύναμιν". Δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω ριζικά. Είναι αναγκαίο και επιβαλλόμενο οι εθελοντές να επιλέγονται προσεκτικά και με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, είτε μετά από πολυετή προσφορά σε διάφορους τομείς των οργανισμών τους οποίους υπηρετούν ή να έχουν καταξιωθεί στον πολιτισμό και στον χώρο όπου διάλεξαν να υπηρετήσουν.
Όταν ένας οργανισμός, ο οποίος στοχεύει στην ευρεία κοινωνική αποδοχή, δεν καταφέρνει να ελκύσει ικανούς εθελοντές, τότε το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να αναθεωρήσει την ύπαρξή του. Διαφορετικά, δεν καθίσταται μόνο αναποτελεσματικός  αλλά συγχρόνως και επιβλαβής για το γενικό σύνολο. Και στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια της αποχής ικανών στελεχών.
Ας μη ξεχνάμε ότι ο εθελοντισμός είναι μια μορφή δράσης και έκφρασης των ανθρωπίνων αξιών, οι οποίες σχετίζονται με την βαθειά και ώριμη κατανόηση και μετουσίωση σε συνειδητή επιλογή της δημιουργικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και αλληλεξάρτησης για τη λειτουργία βιώσιμων κοινοτήτων,  με δυναμική ανάπτυξης και συμμετοχής όλων.
Ο εθελοντής  θα πρέπει να σέβεται απόλυτα την ευθύνη της εθελοντικής εργασίας που παρέχει το έργο του, να συνεργάζεται με τα αρμόδια όργανα, να τηρεί τις αρχές και τους κανόνες δεοντολογίας και πάνω απ' όλα να είναι ενήμερος και πρόθυμος να υποστηρίξει και να προωθήσει τους στόχους που έχει θέσει και εκτός του οργανισμού που υπηρετεί.
Κάτι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι υπηρετούντες αλλά και οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι εθελοντές...
Οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί μας, όπως η ΕΚΜΜ, αντιμετωπίζουν τελευταία εντονότατα το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ικανών εθελοντικών χεριών. Η υποβάθμιση της γαστρονομικής εκδήλωσης “Γεύση και Παράδοση”, η οποία από τις πολυτελείς αίθουσες του Chateau επιστρέφει στην απρόσιτη αίθουσα του κοινοτικού κέντρου, οι κατά γενική ομολογία ανεπιτυχείς πλέον ερανικές προσπάθειες (λαχειοφόρος, τηλεμαραθώνιος κ.α.) και η πρόσφατη ματαίωση του μεγάλου πανηγυριού του δεκαπενταύγουστου θα πρέπει νομίζω να προβληματίσουν σοβαρά τους ιθύνοντες για την πορεία και το μέλλον του οργανισμού...

No comments: