Total Pageviews

Thursday, September 14, 2017

Εσείς τι λέτε;



Κινδυνεύει με πτώχευση η εκκλησία;
“Ξεφυλλίζοντας” τον ηλεκτρονικό “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, το μάτι μου έπεσε σε μία σημαντική είδηση, η οποία όμως όπως διαπίστωσα πέρασε στα “ψιλά”.
“Σε κατάσταση πτώχευσης η Αρχιεπισκοπή Αμερικής - ομαδικές απολύσεις και δραστικές περικοπές”.
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, άρχισε ήδη τις απολύσεις υπαλληλικού προσωπικού της, οι οποίες αρχικά αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 28 και 30. Ήδη απολύθηκαν στελέχη της εφημερίδας “Ορθόδοξος Παρατηρητής”, τον οποίον δεν έχει χρήματα να τον εκδώσει στην έντυπη μορφή του. 
Στους απολυθέντες περιλαμβάνονται ο επί 13 χρόνια συντάκτης κ. Ελευθέριος Πισαλίδης  και ο κ. Ιερώνυμος Δημητρίου, ο οποίος ήταν κατά τα περασμένα 19 έτη διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ενώ είχε υπό την εποπτεία του και την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν”.
Η  Αρχιεπισκοπή, σύμφωνα με το άρθρο, έχει περιέλθει ουσιαστικά σε κατάσταση πτώχευσης και το οικονομικό της έλλειμμα ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια δολάρια. 
O Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Φανάρι, ανακοίνωσε στα μέλη της Ιεράς Συνόδου πως υπάρχει έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Κατόπιν τούτου, ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος έδωσε εντολή στους επικεφαλής διαφόρων τμημάτων να προβούν σε δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών τους, να απολύσουν προσωπικό και να μειώσουν τα έξοδά τους στο ελάχιστο. 
Οικονομικό πρόβλημα, εξ άλλου, έχει προκύψει και στη Θεολογική Σχολή, καθότι η Αρχιεπισκοπή έχει έξι μήνες να στείλει την μηνιαία συνεισφορά της για τα λειτουργικά έξοδα της Σχολής. Τα έξοδά της Θεολογικής ανέρχονται στα 12 εκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος, ενώ ο αριθμός των φοιτητών σε αμφότερα τα σχολεία, Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή, κατά το περασμένο έτος δεν υπερέβαινε τους 180.
Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν σπαταληθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια από τη Σχολή στην δικαστική αντιπαλότητα που υφίσταται επί χρόνια ανάμεσα στη Σχολή και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής υπερδιπλασιάσθηκε κατά την Αρχιεπισκοπία του κ. Δημητρίου από τα 13 εκατομμύρια στα  30 εκατομμύρια.  Η οικονομική “πτώχευση” της Αρχιεπισκοπής αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις Μητροπόλεις, οι οποίες αποτελούν η κάθε μία ένα είδος σμικρογραφίας της Αρχιεπισκοπής με πρωτοσύγκελους, υπαλληλικό προσωπικό, γραμματείς, διακόνους, γραφείς ληξιαρχείων, διευθυντές νεολαίας και λοιπούς υπαλλήλους.
Το εκκλησίασμα, όπως έχει διαπιστωθεί, έχει μειωθεί κατακόρυφα σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα σε αριθμητικά μεγάλες κοινότητες και ναούς. Μερικές εξ αυτών βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης.
Σε αντίθεση πάντως με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οικονομική κατάσταση της Μητρόπολης Καναδά, σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του Μητροπολίτη κ. κ. Σωτηρίου, είναι υγιέστατη και σήμερα απολαμβάνει μία σεβαστή ακίνητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Την κάλυψη των αυξανόμενων εκκλησιαστικών λειτουργικών εξόδων την επωμίζονται   τελικά οι μεγάλες κοινότητες, οι οποίες, παρότι βάση του καταστατικού τους θεωρούνται “αστικές”, επέλεξαν να εκτελούν και θρησκευτικά χρέη (λογία, μισθοδοσία ιερέων και προσωπικού, πολυδάπανες ανακατασκευές ναών, κλπ).
Πολύ φοβάμαι πως εάν οι “αστικές” κοινότητες  δεν διαφοροποιήσουν τον ρόλο τους και δεν περιοριστούν στα καθ’ εαυτά υπηρεσιακά τους καθήκοντα, κινδυνεύουν κάποτε να οδηγηθούν σε αναπόφευκτο οικονομικό μαρασμό...

No comments: