Total Pageviews

Wednesday, January 17, 2018

Εσείς τι λέτε;


Σεξουαλική παρενόχληση
Αλήθειες και παρερμηνείες…

Τα απανωτά σκάνδαλα σεξουαλικών παρενοχλήσεων που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας έχουν ομολογουμένως διχάσει την κοινή γνώμη.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία παγιωμένη πραγματικότητα την οποία ωστόσο ορισμένοι επιμένουν να παραβλέπουν. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σκάνδαλα -κυρίως στον χώρο του Χόλυγουντ - αφορούν επώνυμους, έχουν δώσει μεγαλύτερη έκταση σε ένα ήδη φλέγον ζήτημα.
Σε ένα λαβύρινθο χιλιάδων απόψεων, με το θύμα συχνά να αμφισβητείται, είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα σημάδια, να μιλήσει ανοιχτά και φυσικά να αναζητήσει βοήθεια.
Σύμφωνα με το άρθρο XV.1, παράγραφος ΙΙΙ του Καναδικού Κώδικα Εργασίας,   σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.
Όσο πιο σαφής και σοβαρή είναι μια παρόμοια συμπεριφορά, τόσο πιθανότερο είναι να θεωρηθεί και από τα δύο φύλα σεξουαλική παρενόχληση.
Το θέμα, τους τελευταίους μήνες, έχει πάρει πολυποίκιλες διαστάσεις και οπωσδήποτε κάποιοι έχουν παρεξηγήσει ή παρερμηνεύσει την αυτή καθεαυτή λέξη
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε πρόσφατο άρθρο της Γαλλίδας ηθοποιού Κατρίν Ντενέβ, με το οποίο επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την “παρενοχλητική” μανία που έκανε την εμφάνισή της στην Αμερική, με τους μισούς να καταγγέλλουν τους άλλους μισούς για σεξουαλική παρενόχληση.
“Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο “φλερτ” ή κομπλιμέντο δεν θεωρείται αδίκημα, έγραψε η Ντενέβ στην εφημερίδα Le Monde.
“Ακούγεται σαν τον κουραστικό θείο σε οικογενειακό τραπέζι”, σχολίασαν Γαλλίδες φεμινίστριες, σπεύδοντας να αποδώσουν χαρακτηρισμούς σε όσους εξέφρασαν αντίθετη άποψη, όπως η διάσημη ηθοποιός.
Εκτός όμως από αρνητικά σχόλια, υπήρχαν και αρκετοί οι οποίοι συνεχάρησαν την Κατρίν Ντενέβ για το θάρρος της να πει τη γνώμη της και μάλιστα όταν αυτή πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα των ημερών και του σκανδάλου Γουάινστιν. Εξάλλου, το άρθρο της Κατρίν Ντενέβ συνυπέγραφαν άλλες 99 Γαλλίδες.
Μετά τις αποκαλύψεις στην Αμερική, γνωστές Ελληνίδες έσπασαν τη σιωπή τους και  μίλησαν βιωματικά για τη σεξουαλική παρενόχληση. Όμως πού τελειώνει το αθώο φλερτ και σε ποιο σημείο αρχίζει η παρενόχληση; Πότε το ενδιαφέρον ενός άνδρα προς μια γυναίκα παύει να είναι γοητευτικό και μετατρέπεται σε ενοχλητικό;
Γεγονός πάντως είναι, πως σχεδόν με την ίδια συχνότητα όσο και οι γυναίκες, πέφτουν θύματα παρενόχλησης, ακόμη και βίας, οι άνδρες σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες, με συμπεριφορές που έχουν ως σκοπό να τους ταπεινώσουν, να τους εξευτελίσουν, να τους ντροπιάσουν, να τους κάνουν να νιώσουν άχρηστοι, ανίκανοι ή ένοχοι και να μειώσουν το αυτό-συναίσυημά τους. Η διαφορά ωστόσο έγκειται στο ότι οι γυναίκες υφίστανται κυρίως σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ενώ οι άντρες συναισθηματική και ψυχολογική.
Το συγκεκριμένο θέμα, εκτός του ότι είναι περίπλοκο, είναι ταυτόχρονα και έντονα πολιτικό  και πέρα από τους όποιους ισχυρισμούς των ενίοτε θυμάτων θα πρέπει πιστεύω ή κάθε περίπτωση να εξετάζεται προσεκτικά και να αναζητούνται τα απαραίτητα αδιάψευστα στοιχεία πριν την όποια ενοχή…

No comments: