Total Pageviews

Thursday, January 25, 2018

Εσείς τι λέτε;


Υπό μία άλλη… ΣΚΟΠΙΑ

Διαβάζω τελευταία - χωρίς ωστόσο να εκπλήσσομαι - ορισμένα άρθρα και σχόλια, τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν γιατί η Ελλάδα πρέπει να συναινέσει σε μία λύση σύνθετης ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγό του.
Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως το διεθνές status quo, όπως έχει διαμορφωθεί , είναι αρνητικό για την πατρίδα μας και ο μόνος τρόπος να βελτιώσει η Ελλάδα τα δεδομένα αυτά είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προωθήσει μία “ρεαλιστική” και βιώσιμη πρόταση.
Οι, κατά πάσα πιθανότητα, πληρωμένοι κονδυλοφόροι “δημοσιογράφοι” μας παραπέμπουν στο τετριμμένο πλέον, ότι δηλαδή πάνω από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα την γείτονα χώρα με την συνταγματική της ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και ότι οι διεθνείς οργανισμοί χρησιμοποιούν την ονομασία FYROM και εξακολουθούν να αναφέρονται στους πολίτες των Σκοπίων ως “Μακεδόνες”, ενώ αποκαλούν τη γλώσσα τους “Μακεδονική”.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι ένα τόσο μικρό κράτος δεν μπορεί να έχει επεκτατικές βλέψεις κατά της Ελλάδος και πως η εμμονή μας στην “ακραία” θέση για καμία χρήση του όρου Μακεδονία βλάπτει την ελληνική πλευρά καθότι δημιουργεί ανέφικτες προσδοκίες και αποπροσανατολίζει τις προσπάθειες επίτευξης ενός “ρεαλιστικού” συμβιβασμού.
Όλα αυτά, που μάλλον προκαλούν τον γέλωτα, δεν τα βλέπουμε μόνο σε ανεύθυνα blogs ή σε αμφιβόλου εγκυρότητας ιστοσελίδες. Υπάρχουν σε πρωτοσέλιδες δημοσιεύσεις σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας.
Δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με τα ιστορικά στοιχεία περί Μακεδονίας και τις εκατέρωθεν απόψεις Ελλήνων και Σκοπιανών γιατί έχουν γραφτεί ήδη αρκετά. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι το τι πρέπει να επιδιώξουμε εμείς οι Έλληνες και ποιες θα πρέπει να είναι οι σωστές θέσεις μας.
Ο Σύριζα, η ΝΔ και άλλα κόμματα, μιλάνε εμμέσως για σύνθετες ονομασίες που περιέχουν τον όρο Μακεδονία και όλα τα παρεμφερή. Οι πολιτικοί (οι πλείστοι των οποίων καρεκλομανείς) δεν αντιλαμβάνονται που μπορεί πιθανότατα να οδηγήσει αυτό. Οι Σκοπιανοί κυρίως, αλλά και πολλοί ξένοι λένε χάριν συντομίας την χώρα των Σκοπιανών σκέτο “Μακεδονία” και την δική μας Μακεδονία με την ίδια λογική, αλλά και για διάκριση από την Σκοπιανή, Κάτω ή Νότια Μακεδονία.
Γεγονός είναι ότι από το 1992, οπότε και άρχισαν προκλητικά πλέον οι ονοματικές  ιστορικές και εδαφικές διεκδικήσεις των γειτόνων μας, η Ελλάδα απώλεσε ευνοϊκές ευκαιρίες οριστικής επίλυσης του προβλήματος. 
Εν τούτοις, το θέμα θα μπορούσε κανείς να το δει και υπό μία άλλη ΣΚΟΠΙΑ.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, γνωρίζοντας βέβαια πως δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή από την πλειοψηφία Ελλήνων και Σκοπιανών και πολύ περισσότερο από τους πολιτικούς ένθεν και εκείθεν μία τέτοια λύση, θα έλεγα:
Αφού οι γείτονές μας θέλουν σώνει και καλά να νιώθουν Μακεδόνες, ας προσαρτήσει επιτέλους η Ελλάδα τα Σκόπια, όπως έκανε τότε με την Παιονία ο βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β’. Αυτό θα φαινόταν μάλλον αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως είναι ελληνική, ενστερνιζόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και το πλέον διάσημο τέκνο της, τον Μέγα Αλέξανδρο…

No comments: