Thursday, February 1, 2018

Εσείς τι λέτε;


Σύγχρονοι ψευδοπροφήτες...
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό η ευκολία με την οποία επινοούνται και ερμηνεύονται οι διάφορες ερμηνείες σύγχρονων αυτοαποκαλούμενων “προφητών”.
Κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο σημαντικό γεγονός, διαβάζουμε ότι το είχε προβλέψει ο τάδε χαρισματικός προφήτης.
Η Εκκλησία διδάσκει ξεκάθαρα ότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον πλην του ιδίου του Θεού και ότι οι προφήτες αρχίζουν από τον Αβραάμ και φθάνουν έως τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Μετά την έλευση του Χριστού στον κόσμο δεν υπάρχουν ούτε προφήτες ούτε προφητείες αφού ο σκοπός τους εκπληρώθηκε.
Οποιοσδήποτε μετά τον Χριστό, κληρικός ή λαϊκός, ομιλεί “προφητεύοντας” μελλοντικά γεγονότα θεωρείται από την Εκκλησία ψευδοπροφήτης.
Πρωταγωνιστής στις διάφορες προφητείες, που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ο γέροντας Παίσιος ο αγιορείτης, ο οποίος για το αγαθοεργές έργο του ανακηρύχτηκε πολύ πρόσφατα  Άγιος.
Εκτοτε, αρκετοί πιστοί προτιμούν, από προσηλωμένο ασκητή, να τον βλέπουν σαν σύγχρονο Νοστράδαμο για τις προφητικές του ιδιότητες. 
Αφορμή για το παρών άρθρο στάθηκαν ορισμένα γεγονότα, όπως το “Μακεδονικό”, οι τουρκικές προκλήσεις, η ανάφλεξη στην ανατολική Ευρώπη, ο ηγετικός ρόλος της Ρωσίας, κ.α. Γεγονότα που όντως μας απασχολούν αυτό το διάστημα και τα σενάρια που ξαναφούντωσαν γι αυτά είναι βασισμένα σε αποσπασματικές φράσεις του γέροντα Παισίου.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, όπως διαβάζουμε, πρώτος είχε κάνει αναφορές στους Ρώσους και Τούρκους, όμως εκείνη την περίοδο οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται. Ο Ελλαδικός χώρος βρισκόταν επί Οθωμανικής κυριαρχίας, η θρησκεία και η γλώσσα ήταν το μόνο που κρατούσε όρθιο τον Ελληνισμό επί 400 χρόνια σκλαβιάς αλλά απαιτούταν και ένα όραμα ελπίδας και ελευθερίας το οποίο θα ενδυνάμωνε τη εθνική συνείδηση και πίστη.
Η Ρωσία βρισκόταν συχνά σε πολεμική διαμάχη με τους Οθωμανούς, ήταν ορθόδοξη χώρα και δεδομένων των συνθηκών, ο Κοσμάς ο Αιτωλός οραματίστηκε τους Ρώσους ως σωτήρες της Ελλάδος και ικανούς να διαλύσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Μερίδα των ΜΜΕ και των διαδικτυακών ιστοτόπων παρουσιάζει τον γέροντα Παίσιο ως τον προφήτη του μέλλοντος. “Το ξανθό γένος” θα μας σώσει, ακούμε και ξανακούμε και θα μας δώσει και την Κωνσταντινούπολη πίσω. Η βαθιά μας πίστη στην ορθοδοξία μας ωθεί να παραδεχόμαστε ενδόμυχα πως μόνο ένα ορθόδοξο χριστιανικό κράτος, όπως η Ρωσία,  μπορεί να ενδιαφερθεί πραγματικά για την Ελλάδα. Ηχούν λοιπόν χαρμόσυνα στ αυτιά μας οι ρήσεις του γέροντα Παίσιου για την Τουρκία.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο κοντινό παρελθόν, θα διαπιστώσουμε πως η ευρεία διάδοση των προφητειών του γέροντα Παισίου συνέπεσε με την άνοδο του Πούτιν και την αδιαλλαξία του Ερντογάν. Η σημερινή Ρωσία του Πούτιν πάντως, έχει θεωρητικά ξεχάσει την ορθοδοξία και τα έχει βρει σε όλα με την Τουρκία του Ερντογάν. Που είναι λοιπόν το ξανθό γένος που θα πολεμήσει με την Τουρκία και θα την κατακερματίσει, δίνοντας ταυτόχρονα την Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων ψυχών στην Ελλάδα;
Παρά ταύτα, ένας άνθρωπος που έκανε δεκάδες αντικρουόμενες και συχνά ασαφείς προφητείες, λατρεύεται ως μέγας σύγχρονος προφήτης και επηρεάζει μέρος του λαού πού ελπίζει να γίνει όντως πόλεμος με απώτερο σκοπό να μας δώσει ο Πούτιν την Πόλη.
Και ελπίζει στις στερήσεις, τις κακουχίες, στους θανάτους αθώων και στο αιματοκύλισμα μόνο και μόνο επειδή το είπε κάποιος θρησκευόμενος μοναστηριακός καλόγηρος…

No comments: