Total Pageviews

Tuesday, April 10, 2018

Εσείς τι λέτε;


Τα Ελληνοτουρκικά κι' εμείς…
Θέμα εκτεταμένης συζήτησης αποτελεί τελευταία στην παροικία μας το ενδεχόμενο κάποιας πιθανής πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τα καθημερινά “εκρηκτικά” τηλεοπτικά δελτία, οι επισημάνσεις εμπειρογνωμόνων, οι δημοσιογραφικές αναλύσεις και οι πολιτικές απόψεις καταστούν τις συζητήσεις επί σεναρίων εντονότερες.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ένα καζάνι που βράζει και κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις χώρες που ατύχησαν να βρίσκονται σ’ αυτό το σημείο του πλανήτη.
Η Ελλάδα μας ίσως κληθεί ξανά να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα από τις επεκτατικές βλέψεις της Γείτονος.
Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, οι καθημερινές παραβιάσεις του εναερίου και θαλάσσιου χώρου μας, η απαγωγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών (και ότι άλλο μπορούσε να προκύψει μέχρι την εκτύπωση της εφημερίδας) δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει της τουριστικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε και όλοι περιμένουν κάποια έσοδα από εκεί αφού η Ελλάδα θεωρείται κατά κύριο λόγο τουριστική χώρα και τον βασικότερο κορμό των εσόδων της τον έχει στηρίξει στον τουρισμό.
Ο τουρισμός είναι ευπαθής εφόσον στηρίζεται στην ανάγκη των ανθρώπων για ξεκούραση και διασκέδαση και όχι στην κάλυψη κάποιων υλικών αναγκών. Είναι ακόμη ευπαθής επειδή βασίζεται σε αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι εύκολα μπορούν να τον επηρεάσουν αρνητικά.  
Την περίοδο αυτή της όξυνσης και των απρόβλεπτων εξελίξεων στην περιοχή, υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, που θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα την τουριστική περίοδο.
Οπωσδήποτε και η Τουρκία θεωρείται μία τουριστική χώρα και περιμένει έσοδα από αυτή την δραστηριότητα όμως, όπως αποδεικνύεται, αυτή τη στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες.
Συνεπώς, δεν χρειάζεται και πολύ πιπέρι. Ένα θερμό επεισόδιο με την ανάλογη κάλυψή   από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα αρκούν για να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας με αποτέλεσμα ακυρώσεις που θα οδηγούσαν στην συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν.
Και είναι λογικό, ποιος θα ήθελε να ρισκάρει τις πολυδάπανες διακοπές του σε μια χώρα που βρίσκεται σε στρατιωτική όξυνση με μια άλλη υπό τον φόβο ενός πολέμου;
Ακούμε ότι η Ελλάδα μπορεί πιθανώς να αντέξει έναν στρατιωτικό πόλεμο, όχι όμως άλλη μία οικονομική φθορά και από ότι φαίνεται, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δέχεται από την Τουρκία.
Ο ομογενειακός ρόλος στα εθνικά θέματα θα πρέπει να είναι εξ ίσου σημαντικός.
Η Εκκλησία, τα Κογκρέσα, οι Κοινότητες και οι Εθιμοτυπικοί σύλλογοι πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στους αγώνες αλλά και στην προβολή των δίκαιων αιτημάτων μας.
Χρειάζεται όμως ομοψυχία. Το έχουμε πολλάκις επισημάνει. Οι προσωπικές διαφορές και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μας αποδυναμώνουν και να δρουν αρνητικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ας αφήσουμε επιτέλους τις διαφορές που ίσως έχουμε στον τρόπο σκέψης και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Το οφείλουμε στην ιστορία, στον πολιτισμό, στις επόμενες γενιές, στην Ελλάδα μας…

No comments: