Total Pageviews

Tuesday, April 17, 2018

Εσείς τι λέτε;


Δημοκρατία 
Μία παρεξηγημένη έννοια…

Θλιβερή επέτειος…
Σαν σήμερα, στις 21 Απριλίου1967 εξερράγη στην Ελλάδα το στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, το οποίο κατέλυσε το μέχρι τότε πολίτευμα και επέβαλλε μία δικτατορία που διήρκεσε επτά χρόνια.
Την εποχή εκείνη η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.
Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου1967 και την εξουσία ασκούσε η Εθνική Ριζοσπαστική Ενωσις (ΕΡΕ) με πρωθυπουργό τον διανοούμενο πολιτικό Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωσις Κέντρου (ΕΚ) με αρχηγό τον “Γέρο της Δημοκρατίας” Γεώργιο Παπανδρέου.
Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 ουσιαστικά κατέστη απολυταρχική χώρα.
Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Η καταπίεση, ο αυταρχισμός και η έλλειψη δημοκρατίας και ελευθερίας έκαναν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αρχίσει να αγανακτεί ενώ οι φοιτητές διαμαρτύρονταν με συνεχιζόμενες αποχές και αιτήματα για την παιδεία.
H 17η Νοεμβρίου 1973 ήταν ουσιαστικά το σημείο καμπής της δικτατορίας του ’67 με την κατάληψη του Πολυτεχνείου και τις γνωστές συνέπειές…
Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή.
Ο  ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης μετά το Πολυτεχνείο ανατρέπει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και οι αρχηγοί του ελληνικού στρατού με επικεφαλής τον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη αποφασίζουν, μπροστά στο αδιέξοδο που είχαν βρεθεί και υπό την πίεση των ευθυνών για το Κυπριακό, να επαναφέρουν την δημοκρατία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καλείται από το Παρίσι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και η επταετία της “Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών” κλείνει οριστικά στις 24 Ιουλίου1974 για να ακολουθήσει η λεγόμενη Μεταπολίτευση.
Βέβαια, η Ελλάδα στην νεώτερη ιστορία της γνώρισε τουλάχιστον 20 σημαντικά στρατιωτικά κινήματα και πραξικοπήματα, όταν ο στρατός αποφάσιζε πως ήταν ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αλλά και κατά την αρχαιότητα τα ολιγαρχικά κινήματα δεν ήταν άγνωστα, με πιο γνωστό το κίνημα του Πελοποννησιακού πολέμου (431- 404 π.Χ.) που ανέτρεψε το δημοκρατικό πολίτευμα στην αρχαία Αθήνα και εγκαθίδρυσε τη λεγόμενη “Αρχή των 400”.
Αυτά εν ολίγης για την ιστορία, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι. Η ιστορία ωστόσο δεν φαίνεται να έχει διδάξει και πολλά στους σύγχρονους πολιτικούς οι οποίοι πήραν στα χέρια τους την δημοκρατία (με την έννοια που της αποδίδεται σήμερα) και τελικά δεν γνωρίζουν τι να τη κάνουν. Και στην μεγάλη πλειοψηφία τους, οι τωρινοί εκλεγμένοι είναι αγεωγράφητοι, ανιστόρητοι και εθνικά ανάπηροι. Γεγονός που βλάπτει ανεπανόρθωτα και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζει μία μοιραία περίοδο η οποία υπάρχει φόβος πως θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες μη ανατρέψιμες εξελίξεις.
Παρακολουθώντας κανείς την τρέχουσα πολιτική ειδησεογραφία, τα καθημερινά αλαλούμ και ευτράπελα στη Βουλή των Ελλήνων μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Μήπως τελικά τα απολυταρχικά καθεστώτα είναι εκείνα που ταιριάζουν στον νεοέλληνα από τα όποια δημοκρατικά συστήματα; Τολμώ να ρωτήσω.
Μήπως…

No comments: