Total Pageviews

Wednesday, June 20, 2018

Εσείς τι λέτε;

 
Ιωάννης ο Βαπτιστής
Εθνικισμός, πατριωτισμός στο μπλέντερ ενός "Αγίου"  
Έφτασε και πάλι η Εθνική γιορτή της “αμφιλεγόμενης” Επαρχίας μας, την οποία επιλέξαμε ως δεύτερή πατρίδα. 
Ο χαρακτηρισμός βέβαια δεν είναι τυχαίος, αφού το Κεμπέκ, παρότι σήμερα    απολαμβάνει μία σχετική πολιτική ηρεμία, εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στις αμφιλεγόμενες περιοχές του κόσμου όπως η Κριμαία, η Καταλονία, η Νότια Οσσετία, η Βόρεια Κύπρος, για να αναφέρω μόνο μερικές, με κοινό χαρακτηριστικό την αυτοδιάθεση.
Σε μια χώρα όπως ο Καναδάς, όπου τα περισσότερα προβλήματα, μπορούμε να πούμε, είναι κατά κάποιο τρόπο λιμένα, η γαλλόφωνη επαρχία μας ήρθε πριν από μισό αιώνα να ταράξει τα νερά του κατά τ’ άλλα εξαιρετικά οργανωμένου και δομημένου Καναδικού κράτους.
Στην άλλοτε Belle Province λοιπόν, με την αχανέστατη έκταση σιτοβολώνων, εύφορων πεδιάδων και πάγων, μια σημαντική μερίδα κατοίκων έφεραν στο προσκήνιο ένα σχέδιο απόσχισης και ανεξαρτητοποίησης.
Το Κεμπέκ, για να μη ξεχνάμε την ιστορία, αρχίζει να αποκτά γαλλική χροιά πριν 500 σχεδόν χρόνια, όταν ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ μετά την άφιξή του στη Βόρεια Αμερική ξεκίνησε να δημιουργεί τις πρώτες γαλλικές αποικίες.
Το 1608 ο Γάλλος Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν ιδρύει την Πόλη του Κεμπέκ. Πριν την άφιξη των Αγγλοσαξόνων και των Γάλλων, η ευρύτερη περιοχή του Κεμπέκ κατοικούνταν από αυτόχθονες Αλγκόνκιν, Ινουίτ και Ιροκουά. Επειδή εκείνη την εποχή κανένας δεν μπορούσε να δαμάσει την επεκτατική πολιτική της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, γύρω στον 18ο αιώνα, οι Γαλλικές αποικίες πέφτουν στα χέρια των Βρετανών λίγο πριν ξεσπάσει η Αμερικανική Επανάσταση. Οι Βρετανοί από την Γηραιά Αλβιώνα με το φόβο μήπως οι Γάλλοι επαναστατήσουν με τους Αγγλοσάξονες αποίκους παραχώρησαν στους Κεμπεκουά αυτονομία.
Τους επέτρεψαν να χρησιμοποιούν το φεουδαρχικό σύστημα ως σύστημα διοργάνωσης και αυτοδιοίκησης, τον Γαλλικό Αστικό Κώδικα ως άσκηση του νόμου και του δικαίου, επίσημη γλώσσα την γαλλική και ως θρήσκευμα το χριστιανικό καθολικό δόγμα.
Το 1841, μετά τις εξεγέρσεις των αγγλόφωνων και των γαλλόφωνων κοινοτήτων, οι Βρετανοί ένωσαν τις κτήσεις τους με τις γαλλικές αποικίες και δημιούργησαν το “The Dominion of Canada”. Γεγονός είναι πως οι γαλλόφωνες κοινότητες ήταν πάντοτε παραγκωνισμένες και περιθωριοποιημένες από τους αγγλόφωνους κατοίκους του Καναδά με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να έρθουν σε ρήξη οι γαλλόφωνοι με τους αγγλόφωνους λόγω της άρνησης των γαλλόφωνων να πάρουν μέρος στον πόλεμο.
Βέβαια, η Καναδική κυβέρνηση για να εξομαλύνει την κατάσταση στο εσωτερικό της ενδοχώρας καθιέρωσε την γαλλική γλώσσα ισότιμη της αγγλικής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία, τις αυτοδιοικήσεις και τις πινακίδες κάνοντας έτσι ένα μεγάλο βήμα για την έννοια της κοινής Καναδικής συνείδησης.
To Κεμπέκ εξακολουθεί να έχει δικό του σύνταγμα, λόγω του ότι δεν έχει υπογράψει το Καναδικό και οι αποφάσεις για την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την υγεία και την αυτοδιοίκηση παίρνονται από την Εθνοσυνέλευση.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι κάτοικοι του Κεμπέκ έχουν απορρίψει δύο φορές την απόσχιση στα δύο δημοψηφίσματα τα οποία έλαβαν μέρος τα έτη 1980 και 1995.
Αυτά, εν συντομία, για την ιστορία της επαρχίας μας ή του Έθνους, κατ’ άλλους....
Μεθαύριο θα γιορτάσουμε την Εθνική γιορτή του Κεμπέκ που συμπίπτει με την γιορτή του προστάτη και πολιούχου Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
Ας ευχηθούμε, Bonne Fête Québec!

No comments: