Total Pageviews

Wednesday, August 29, 2018

Εσείς τι λέτε;


Εκλογές στο Κεμπέκ
Αναγκαία η συμμετοχή όλων…

Σε ένα μήνα ακριβώς από σήμερα θα διεξαχθούν οι Επαρχιακές εκλογές.
Οι ψηφοφόροι καλούνται και πάλι να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση του Κεμπέκ.
Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι αυτή τη στιγμή που τυπώνεται η εφημερίδα, δίνουν προβάδισμα μερικών μονάδων στο κόμμα Coalition Avenir Quebec (CAQ) του Francois Legault.
Το κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα (PLQ) του Philippe Couillard έρχεται δεύτερο στην προτίμηση των ερωτηθέντων, ακολουθεί το Parti Quebecois (PQ) με νέο αρχηγό τον Jean-Francois Lisee  και τέταρτο το Quebec Solidaire (QS) με αρχηγό την Manon Masse.
Για τα άλλα κόμματα που “κατεβαίνουν” στις εκλογές δεν γίνεται σημαντική αναφορά.
Με το πρόγραμμα και τις προοπτικές των κομμάτων έχει ήδη ασχοληθεί αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο ο δημοσιογράφος και συν-εκδότης των “Ελληνοκαναδικών Νέων”,   Γιώργος Γκιούσμας.
Η μάχη, απ’ ότι φαίνεται, θα είναι σκληρή ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα που συγκεντρώνουν τα υψηλοτέρα ποσοστά και όποιο και αν εκλεγεί είναι αμφίβολο εάν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπάρχουν πάντως και οι εκπλήξεις.   
Οι 125 έδρες στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ είναι μοιρασμένες ως εξής:
Liberal Party 68, Parti Quebecois 28, CAC 21, Quebec Solidaire 3 και ανεξάρτητοι 5.
Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, έχουν όλοι οι Καναδοί πολίτες από το 18ο  έτος της ηλικίας τους. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις τελευταίες επαρχιακές εκλογές το 2014 ανήλθε στο 71.43%. 
Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κεμπέκ, η νομοθετική εξουσία ασκείται από μία κοινοβουλευτική κυβέρνηση τύπου Westminster (παλαιότερα αποτελούνταν από δύο σώματα) όπως και οι υπόλοιπες επαρχίες του Καναδά. του οποίου ο πρωθυπουργός είναι ο ηγέτης του πολιτικού κόμματος που κατέχει τις περισσότερες έδρες στο Εθνικό Κοινοβούλιο του Κεμπέκ.
Ο πρωθυπουργός, που  συχνά ονομάζεται και πρόεδρος, είναι η κεφαλή της κυβέρνησης του Κεμπέκ και  η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η κεφαλή του κράτους και εκπροσωπείται από τον υποκυβερνήτη του Κεμπέκ. Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που επιλέγει τα άτομα που θα σχηματίσουν το Υπουργικό Συμβούλιο.
Τα μέλη του εκλέγονται από το νομοθετικό σώμα που προκύπτει από την διενέργεια γενικών εκλογών, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια από την ημερομηνία της τελευταίας εκλογής, όμως ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να ζητήσει την πρόωρη διάλυση της νομοθετικής συνέλευσης.
Η προκήρυξη των εκλογών μπορεί επίσης να προκύψει εάν το κυβερνών κόμμα απολέσει την εμπιστοσύνη του σώματος, μετά την αποτυχία ψήφισης ενός νομοσχεδίου ή μετά την κατάθεση πρότασης μομφής.
Το δικαίωμα ψήφου είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη σε οποιοδήποτε δημοκρατικό έθνος και ο Καναδάς δεν αποτελεί εξαίρεση.
Στις επαρχιακές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου, 2018 υπάρχουν, (απ’ ότι τουλάχιστον γνωρίζω), δύο ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρεια Laurier Dorion, με τα χρώματα του Φιλελεύθερου και Νεοδημοκρατικού κόμματος.
Η συμμετοχή όλων στις γενικές εκλογές του Κεμπέκ θεωρείται αναγκαία. 
Με τις ελληνικές υποψηφιότητες θα επανέλθω σε ένα επόμενο άρθρο… 

No comments: