Total Pageviews

Wednesday, September 19, 2018

Εσείς τι λέτε;


ΕΚΜΜ
ΝΑΙ στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων…

Τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ για άλλη μία φορά θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον των περιουσιακών της στοιχείων και πιο συγκεκριμένα για την πώληση ή όχι των δικαιωμάτων της επί του εμφυτευτικού μισθώματος του οικοπέδου όπου σήμερα στεγάζεται το ξενοδοχείο Hotel 10, επί της Sherbrooke και Clark.
Δεν θα σταθώ στις διαδικαστικές λεπτομέρειες, τις οποίες άλλωστε θίγει με αναλυτικά στοιχεία ο συν-εκδότης των «Ελληνοκαναδικών Νέων», Γιώργος Γκιούσμας. 
Οι αντιδράσεις στην Έκτακτη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας ήταν ομολογουμένως εντονότατες και βέβαια δικαιολογημένα, αφού το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα θεωρείται υψίστης επενδυτικής αξίας.
Υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός οικοδομικής ανάπτυξης στην περιοχή, το προνομιούχο αυτό οικόπεδο, στο εγγύς μέλλον θα αξίζει μία αξιοσέβαστη περιουσία.
Το εύλογο ερώτημα που εγείρεται αυτή τη στιγμή είναι: αντέχει η ΕΚΜΜ να καρτερεί την προβλεπόμενη υπεραξία του ακινήτου;
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πιστεύουν ότι με αυτή την πώληση   θα ανακουφιστεί σημαντικά ο πάσχοντας Οργανισμός.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι Κοινότητα αντιμετωπίζει ένα διαχρονικό πρόβλημα ρευστότητας το οποίο σε καμία περίπτωση δεν λύεται με εράνους, λαχνούς και «παραδοσιακές γεύσεις». Μέλος της ερανικής επιτροπής μάλιστα, τόνισε ότι τα έσοδα από τις εν λόγω δραστηριότητες συνεχώς μειώνονται, γεγονός που προδίδει την αποτυχία παρόμοιων συγκεντρώσεων συνεισφορών.
Η σεβαστή ακίνητη Κοινοτική περιουσία των εκατό τόσων εκατομμυρίων δολαρίων, εξ άλλου, απαιτεί συνεχή συντήρηση, ενώ οι παρεχόμενες στεγαζόμενες υπηρεσίες, φέρεται να αποφέρουν μηδαμινά έσοδα.
Η αλήθεια είναι ότι οι διοικήσεις των τελευταίων ετών, επαναπαυόμενες στις κρατικές επιχορηγήσεις και στα «διαγραφέντα» δάνεια, δεν φρόντισαν να προχωρήσουν σε σοβαρές μελέτες και δημογραφικές αξιολογήσεις ώστε να εξασφαλίσουν ένα κοινωνικο-οικονομικό κεφάλαιο για το μέλλον.
Τα ιδιωτικά σχολεία, όπως ακούστηκε στις διαλογικές αντιπαραθέσεις των πολιτικών ηγετών, απειλούνται από νέες κρατικές περικοπές. Οι Ναοί μας, λόγω της μαζικής αποδημίας εις Κύριον των υπερηλίκων πιστών, ενδέχεται εν χρόνω να αντιμετωπίσουν περεταίρω μείωση των εσόδων. Και οι λοιπές πάντως υπηρεσίες του Οργανισμού δεν φαίνεται να είναι προσοδοφόρες.
Εν των μεταξύ, οι νέοι μας διάλεξαν τον δικό τους εξω-κοινοτικό δρόμο, εκφραζόμενοι κυρίως μέσα από τοπικούς Συλλόγους και επαγγελματικά Σωματεία.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας συμμετείχαν τα ίδια γνώριμα άτομα, τρίτης ως επί τω πλείστον ηλικίας, τα οποία ουσιαστικά κρίνουν την πορεία του Οργανισμού.
Την έλλειψη εθελοντών αλλά και ενδιαφέροντος προς την Κοινότητα έθιξε στην λεπτομερή αναφορά του ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Παγώνης. Γεγονός βέβαια αδιαμφισβήτητο.
Υπό τις επικρατούσες συνεπώς συνθήκες και λόγω του ότι η ΕΚΜΜ λόγω των οικονομικών της δυσχερειών δεν δύναται να μισθώσει ικανούς διαχειριστές, πιστεύω ότι η απόφαση της Διοίκησης να ρευστοποιήσει μέρος των περιουσιακών της στοιχείων είναι σωστή.
Και θα την επικροτούσα απόλυτα εάν το σχέδιο ρευστοποίησης αφορούσε αρχικά  επιζήμια  κτιριακά συγκροτήματα, όπως ο Παιδικός Σταθμός στο Ville St. Laurent  και το Κοινοτικό Κέντρο της Νότιας Ακτής.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν θα πρέπει να πουληθούν τα δικαιώματα της ΕΚΜΜ επί του λεγόμενου εμφυτευτικού μισθώματος του άκρως σημαντικού οικοπέδου και κτιριακού συγκροτήματος Godin.
Διαφορετικά, κάποτε θα πληρώσουμε ακριβά την απερισκεψία μας. .
Τον τελευταίο πάντως λόγο τον έχετε εσείς, τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. Οπότε, κρίνετε και πράξετε αναλόγως…

No comments: