Total Pageviews

Wednesday, September 12, 2018

Εσείς τι λέτε;



Καθολική Εκκλησία
Περί παιδεραστίας το ανάγνωσμα…

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιρλανδία. Αφορμή το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης χιλιάδων παιδιών από καθολικούς ιερείς που αποκαλύφθηκε το 2002 και ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα.
Μεταξύ αυτών, αρχιεπίσκοπος ζητά την παραίτηση του Πάπα γιατί εδώ και έξι χρόνια γνώριζε τις καταγγελίες σε βάρος του καρδινάλιου Μακάρικ για σεξουαλική κακοποίηση.
Ο πάπας Φραγκίσκος αρκέστηκε απλώς να ζητήσει για μια ακόμη φορά “συγχώρεση” από τον Κύριο για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που διέπραξαν όλα αυτά τα χρόνια στην Ιρλανδία οι καθολικοί ιερείς.                      
Περισσότεροι από 14.500 νέοι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, εγκλήματα τα οποία κάλυπτε η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας επί χρόνια, ενώ σχετικές έρευνες αποκάλυψαν ότι παιδιά που γεννιούνταν εκτός γάμου δίνονταν παράνομα για υιοθεσία από το κράτος, με τη συνεργασία και της Εκκλησίας.
Τα σκάνδαλα αυτά, όπως είναι ευνόητο, έχουν επηρεάσει αρνητικά την επιρροή της Εκκλησίας στην Ιρλανδική κοινωνία, που θεωρείται βαθιά καθολική, και η επίσκεψη του Πάπα στη νησιωτική χώρα δικαιολογημένα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις αλλά και διαδηλώσεις.
Ο Πάπας ζήτησε τη βοήθεια όλων για να “ξεριζωθεί” η κουλτούρα αυτή του θανάτου, όπως την χαρακτήρισε και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχει πλέον συγκάλυψη. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν έχουν πειστεί.
Και ενώ η Καθολική Εκκλησία στην Ιρλανδία σείεται ξανά από τα σκάνδαλα, νέες μαρτυρίες έρχονται στο προσκήνιο για περιπτώσεις παιδιών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Καθολικούς ιερείς, καλόγριες και μέλη θρησκευτικών ταγμάτων κατά την διάρκεια του 20ου και 21ου αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο, πέρα βέβαια των γνωστών υποθέσεων που οδήγησαν σε πολύχρονες έρευνες, πολύκροτες δίκες και καταδίκες.
Άπειρες είναι οι καταγγελίες για παιδόφιλους κληρικούς αλλά και για την συγκάλυψη των περιπτώσεων αυτών από την ιεραρχία της Εκκλησίας.
Η Καθολική Εκκλησία, ως γνωστόν, δεν επιτρέπει στους ιερείς και τις μοναχές να νυμφεύονται και ακόμη η αγαμία είναι υποχρεωτική, κάτι που πάει ενάντια στη φύση, την οποία άλλωστε δημιούργησε ο Θεός. 
Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι, εφόσον οι Καθολικοί ιερείς, παραβιάζουν ούτως ή άλλως, τους εκκλησιαστικούς κανόνες, γιατί επιλέγουν για στόχο τα παιδιά;
Μήπως επειδή είναι ψυχασθενείς ή μήπως επειδή οι ίδιοι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης;
Οι στατιστικές λένε πως οι παιδεραστές στους Καθολικούς κληρικούς δεν είναι αναλογικά περισσότεροι απ’ ότι στο σύνολο του πληθυσμού. Εντυπωσιακό πάντως είναι το υψηλό ποσοστό των θυμάτων. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η παιδεραστία είναι όπως ο αλκοολισμός. Δεν θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται.
Όπως και να έχει, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι η πολυπληθέστερη Χριστιανική Εκκλησία στον κόσμο με ενάμιση περίπου δισεκατομμύρια πιστούς.
Και ο ισχυρότερος σύμμαχος του κυρίαρχου κράτους του Βατικανού δεν παύει να είναι το έμφυτο θρησκευτικό συναίσθημα του λαού…

No comments: