Total Pageviews

Wednesday, October 10, 2018

Εσείς τι λέτε;



Από το χθες στο σήμερα…
Σκέφτηκα από την στήλη αυτή να κάνω μια όσο γίνεται πιο συνοπτική ιστορική αναδρομή  της ελληνικής παρουσίας στον Καναδά. Πότε ξεκινήσαμε και πως φτάσαμε στο σήμερα.
Σύμφωνα λοιπόν με ιστορικά στοιχεία που συνέλεξα, ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε καναδικό έδαφος θρυλείται πως ήταν ο Ιωάννης Φωκάς ή Χουάν ντε Φούκα, ναυτικός από την Κεφαλονιά που το 1592 εξερεύνησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τα στενά ανάμεσα στο νησί Βανκούβερ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον...
Η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε ουσιαστικά με το τέλος του19ου αιώνα, έλαβε σημαντικές διαστάσεις μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε να φθίνει και από το τέλος της δεκαετίας του 1980 έχει ουσιαστικά εκλείψει.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2016, στον Καναδά κατοικούν 271.410 άτομα ελληνικής καταγωγής. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά όλα τα άτομα των μεταγενέστερων γενεών ούτε τα άτομα ελληνικής καταγωγής που μετανάστευσαν στον Καναδά από χώρες εκτός Ελλάδας (π.χ. από Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτο, Βόρεια Ήπειρο, κ.ά.).
Οι περισσότεροι ελληνόφωνοι σήμερα βρίσκονται στην επαρχία του Οντάριο (148.555 άτομα) ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια του Τορόντο (99.145 άτομα).Στο Κεμπέκ βρίσκονται (71.330 άτομα) ενώ στο Μόντρεαλ και τα περίχωρα (66.395 άτομα).Το 56% των Καναδών ελληνικής καταγωγής, σύμφωνα πάντοτε με την απογραφή, μιλάει τα ελληνικά.
Μικρότερες ελληνόφωνες παροικίες υπάρχουν στην Οττάβα, το Κάλγκαρι, το Έντμοντον, το Χάλιφαξ, το Βανκούβερ και σε όλον σχεδόν τον Καναδά.
Οι έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς ασχολήθηκαν κυρίως ως εργάτες σε βιομηχανίες, καθαριστές κτιρίων κ.λπ. ή σε οικογενειακές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, αρτοποιεία και παντοπωλεία. Οι νεότερες γενιές εντάχτηκαν στην ευρύτερη καναδική κοινωνία και προόδευσαν στο εμπόριο, τις επιστήμες και τα γράμματα. Στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο, οι έλληνες μετανάστες εξακολουθούν να κατοικούν σε συμπαγείς ελληνικές γειτονιές.
Η δική μας ομογένεια, εδώ στο Μόντρεαλ, θεωρείται η πλέον οργανωμένη με ημερήσια ελληνικά σχολεία, κοινοτικά κέντρα, εκκλησίες και με περιουσιακά στοιχεία άνω των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Έλληνες του Τορόντο είναι και εκείνοι οργανωμένοι σε αστικές ή θρησκευτικές ελληνορθόδοξες  κοινότητες και διαθέτουν ιδιωτικό ελληνικό σχολείο. Το Τορόντο είναι και η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης. Έλληνες ομογενείς της πρώτης και της δεύτερης γενιάς μετέχουν στην πολιτική ζωή του Καναδά, είτε ως βουλευτές στο Κοινοβούλιο της χώρας, είτε ως επαρχιακοί βουλευτές, είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι. Στον Καναδά κυκλοφορούν αρκετές ελληνικές εφημερίδες συνήθως εβδομαδιαίες και υπάρχουν πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στα ελληνικά.
Ανάμεσα στους πλέον γνωστούς ελληνοκαναδούς συγκαταλέγονται οι γερουσιαστές    Pana Pappas Merchant και Λεωνίδας Χουσάκος, oi βουλευτές Tony Clement (Peter Panayi) και Niki Ashton, ο συγγραφέας Νίκος Καχτίτσης (1926-1970), ο ζωγράφος Πωλ (Παλαιολόγος) Σουλικιάς, οι ηθοποιοί Ηλίας Κοτέας και Νία Βάρνταλος, oι μεγαλοεπιχειρηματίες Μιχάλης Λαζαρίδης και Νίκος Τσατάς, κ.ά. Στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο δίδαξε ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δυστυχώς μία συνεχιζόμενη συρρίκνωση  που προβληματίζει τους μεγάλους κυρίως οργανισμούς, όπως η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, η οποία στην προσπάθειά της να επιβιώσει προβαίνει στην ρευστοποιήσει των περιουσιακών της στοιχείων.
Αυτή την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, τα μέλη της ΕΚΜΜ θα αποφασίσουν για την τύχη του πιο αξιόλογου περιουσιακού της στοιχείου στο κέντρο της πόλης.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει κατά πολύ την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία  του Οργανισμού...

No comments: