Total Pageviews

Wednesday, March 6, 2019

Εσείς τι λέτε;


ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Υπό «ουδέτερη» οπτική γωνία…

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε το1909. 
Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ο αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα όμως είχε δοθεί αιώνες πριν με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών...
Ασφαλώς, πολλά έχουν αλλάξει από τον πρώτο επίσημο εορτασμό πριν110 χρόνια.
Οι γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες, απολαμβάνουν πλέον πλήρη ισότητα και το άλλοτε «ασθενές» φύλο επιδεικνύει άπειρα επιτεύγματα σε όλους τους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς τομείς. Τα αιτήματα των γυναικών, κατά τη γενική εκτίμηση, έχουν σε υψηλό βαθμό ικανοποιηθεί.
Ας σταθούμε όμως στην έννοια ισότητα των φύλων. Γυναίκες και άνδρες είναι πλέον ελεύθεροι να αναπτύξουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους ικανότητες, να προβαίνουν σε επιλογές χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν οι καθορισμένοι ρόλοι των φύλων, αφού οι διαφορετικές συμπεριφορές, επιδιώξεις και ανάγκες των γυναικών και ανδρών θεωρούνται, εκτιμώνται και ευνοούνται εξίσου.
Τα κεκτημένα αυτά δικαιώματά, που με άπειρους κόπους και θυσίες αποκτήθηκαν, φαίνεται να απειλούνται τελευταία με εξαφάνιση, με την επικείμενη κατάργηση των όρων που υποδουλώνουν το φύλο.  
Με επαναστατικούς, πρωτόγνωρους στην ανθρώπινη ιστορία νόμους καταργούνται αιώνιοι όροι που παραπέμπουν στα δύο φύλα, όπως «μητέρα», «πατέρας», «husband», «wife» και αντικαθίστανται από ορισμούς ουδετέρου γένους για να εκφράσουν με «ρεαλιστικότερο» τρόπο τη διαμορφωθείσα σύγχρονη κοινωνία.
Είναι η έννοια της ισότητας των «ουδετέρων» φύλων με ότι αυτή συνεπάγεται.
Αποδεικνύεται, γι’ ακόμη μία φορά, ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις ανατρέπουν με επικίνδυνο τρόπο τις ισορροπίες της φύσης.
Παρά το γεγονός ότι τα απροσδιορίστου φύλου τοιαύτα όντα, αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, στο βωμό του κέρδους υπολογίζονται ως μία αστείρευτη πηγή εσόδων από τα νεοδημιουργηθέντα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες που κατακλύζουν τις αγορές, για την κάλυψη των προκυπτόντων αναγκών...
Με τις ειλικρινείς ευχές μου για την Ημέρα της Γυναίκας, δράττομαι της ευκαιρίας να μοιραστώ μία καλοπροαίρετη σκέψη με εσάς που προφανώς νοιώθετε αδικημένες από την επικρατούσα ανισότητα, κατά μία έννοια, στο υπάρχων σύστημα. 
Θεωρώ ότι ο πραγματικός κίνδυνος που απειλεί άμεσα τα κτηθέντα δικαιώματα και την  πολυδιάστατη υπόσταση της σύγχρονης γυναίκας βρίσκεται «εκτός των πυλών».
Τα πραγματικά αίτια της εξαιρετικά ανησυχητικής αυτής νέας πραγματικότητας, θα πρέπει να αναζητηθούν στην αχαλίνωτου ρυθμού έλευση του λεγομένου «ουδετέρου» φύλου.
Κατά την άποψή μου, η νέα αυτή διεισδυτική μορφή ανισότητας, μόνο με την στενή συνεργασία και αμοιβαία αλληλεγγύη των δύο φυσιολογικών φύλων, θα μπορούσε να καταπολεμηθεί…

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com

No comments: