Total Pageviews

Tuesday, April 2, 2019

Εσείς τι λέτε;


Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μόντρεαλ
Μία ανάσα γνήσιας 7ης τέχνης…
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μόντρεαλ συμπληρώνει φέτος 7 χρόνια δυναμικής παρουσίας στη πόλη μας. Μια διοργάνωση που γρήγορα έγινε θεσμός με ελληνικές και διεθνείς συνεργασίες, με μετακλήσεις δημιουργών, με παράλληλες εκδηλώσεις, με αναγνώριση και αποδοχή.
Ένας κινηματογραφικός θεσμός που φιλοδοξεί πάντοτε να φιλοξενεί ότι καλύτερο από τον χώρο του κινηματογράφου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Ένας θεσμός δημιουργικός, παρεμβατικός και κυρίως ανήσυχος. Ένας τόπος συνάντησης ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation. Μια γιορτή της 7ης τέχνης...
Το ΦΕΚΜ (MGFF) φέρνει σε επαφή το κοινό με τον ποιοτικό κινηματογράφο για ενήλικες, νέους και παιδιά, προβάλλοντας τις πιο αξιόλογες παραγωγές. 
Ιδρύθηκε ως πλατφόρμα για τους Έλληνες κινηματογραφιστές, παραγωγούς, συγγραφείς και  ηθοποιούς, με σκοπό να προβάλλουν το έργο τους εδώ στο Μόντρεαλ.
Με την πάροδο των χρόνων, οι ομογενείς εξέφρασαν το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τις ποιοτικές ελληνικές ταινίες, με αποτέλεσμα το Φεστιβάλ να επεκταθεί και να αυξηθεί σε δημοτικότητα.
Κάθε χρόνο καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μπορείτε ν’ απολαμβάνετε τις καλύτερες σύγχρονες ελληνικές ταινίες από εξαιρετικούς σκηνοθέτες και ταλαντούχους ηθοποιούς, οι οποίοι μεταφέρουν ιστορίες που ασχολούνται κυρίως με την καθημερινή ζωή αλλά και με τις ιστορικές στιγμές του παρελθόντος.
Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόντρεαλ επιστρέφει και πάλι φέτος πιο σύγχρονο και πιο δυναμικό από ποτέ.
Μία εκπληκτική εβδομάδα με κινηματογραφικές ταινίες υψηλής ποιότητας θα προβάλλονται από τις 7 έως και τις 14 Απριλίου και για πρώτη φορά σε πολλαπλές τοποθεσίες για την καλύτερη διευκόλυνση των συμπαροίκων και όχι μόνο αφού θα υπάρχουν υπότιτλοι στα Αγγλικά.
Η εναρκτήρια, όπως και η τελευταία παράσταση με κοκτέιλ, θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό κινηματοθέατρο Rialto, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διαφορετικές ταινίες θα προβάλλονται στις αίθουσες των γνωστών κινηματογράφων Guzzo Cote Vertu, Cinestarz CDN και Cinema du Parc.
Όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχουν απογευματινές και matinée προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους διαπρεπών Ελλήνων σκηνοθετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τούς σκηνοθέτες είναι ελληνοκαναδικής καταγωγής.
Πρόκειται για τον Παναγιώτη Γιαννίτσο από το Βανκούβερ, σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας  Freedom Besiged, και την Αθηνά Scotes από το Μόντρεαλ, σκηνοθέτρια του διακεκριμένου ντοκιμαντέρ Last song to xenitia.
Η σειρά, την οποία μπορείτε να βρείτε στο σημερινό φύλο των Ελληνοκαναδικών Νέων, περιλαμβάνει ταινίες που έχουν τραβήξει την προσοχή των θεατών σε όλο τον κόσμο όπου προβλήθηκαν και έλαβαν τιμητικές διακρίσεις αλλά και σημαντικά βραβεία σε Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Σε μια αποχή όπου η τέχνη τείνει να αλλοιωθεί και να χάσει το πραγματικό της νόημα, παρόμοιες θεαματικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μόντρεαλ, έρχονται να κάνουν όλη τη μεγάλη διαφορά στη ζωή μας.
Εύγε στους οργανωτές, οι οποίοι μη φειδόμενοι κόπων και εξόδων συμβάλλουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στην διατήρηση και προώθηση της γνήσιας 7ης τέχνης…
Εσείς τι λέτε;

Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com

No comments: