Total Pageviews

Wednesday, April 10, 2019

Εσείς τι λέτε;


ΚΑΝΑΔΑΣ
Το πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής…

Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έρευνα, διπλάσιος παρουσιάζεται ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας του Καναδά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι πιο εμφανείς στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όπου οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1,7 βαθμό Κελσίου από το 1948, δηλαδή με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με αλλού όπου η μέση αύξηση της θερμοκρασίας είναι 0,8 βαθμός.
«Το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται στο μέλλον υπό την ανθρώπινη επιρροή», τονίζει η έκθεση που συντάχθηκε έπειτα από αίτημα του Καναδικού Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Εν τω μεταξύ, με κλιματικό χάος απειλείται ολόκληρος ο πλανήτης, προειδοποιούν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οποίων η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να φτάσει και τους έξι βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα. Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης αυτής είναι πολλές: λιώσιμο των πάγων, αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, πλημμύρες, ξηρασία, κύματα καύσωνα και πιο συχνές δασικές πυρκαγιές.
Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η κυβέρνηση του Τζάστιν Τρουντό, η οποία έχει αναγάγει το περιβάλλον στις πρώτες του προτεραιότητες, επέβαλε από την 1η Απριλίου 2019 ειδικό φόρο για την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε τέσσερις επαρχίες στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνεται το Κεμπέκ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ο Καναδάς βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα μαζί με άλλες 200 χώρες, πλην των ΗΠΑ, η χώρα μας πρέπει να μειώσει κατά 30% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με το 2005 ώστε να  αποφευχθεί μία δραματική κλιματική αλλαγή.
Είναι πλέον γεγονός ότι ο πλανήτης μας διατρέχει κίνδυνο να εισέλθει σε μια φάση συνθηκών «θερμοκηπίου» ακόμη κι αν οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη επιτευχθούν, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Όμως δεν είναι σαφές εάν το κλίμα της γης μπορεί να παραμείνει σταθερό και ασφαλές   πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, ακόμη και σε περίπτωση που ο κόσμος φρενάρει ή σταματήσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Είναι εμφανές ότι οι ευσυνείδητοι πολίτες της Γης τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την διάσωση του πλανήτη.
Θα πρέπει πάντως να ομολογήσω πως πολύ φοβάμαι ότι οι προσωπικές γενναίες μου προσπάθειές να περιορίσω την κλιματική αλλαγή (κλείνοντας φώτα, περιορίζοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση καυσίμων, ανακυκλώνοντας χαρτοπλαστικά, κ.α.) θα πάνε στράφι, όταν ανάμεσα στους ελάχιστους αμφισβητούντες, ο λίαν αμφιλεγόμενος αντι-περιβαλλοντικός πλανητάρχης Ντόναλντ Τράμπ σε κάθε συμφωνία που καλείται να υπογράψει για το κλίμα απαντά: YOU ARE FIRED!
Συχνά πυκνά αναρωτιέμαι: Με τέτοιες «ηγετικές» συμπεριφορές, μήπως θ’ άπρεπε να εγκαταλείψω κάθε προσπάθεια διάσωσης του - εκ των πραγμάτων - καταδικασμένου εις θάνατον ταλαίπωρου πλανήτη μας; Αναρωτιέμαι…

No comments: