Total Pageviews

Tuesday, May 28, 2019

Εσείς τι λέτε;


Για τα σχολεία μας…
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να συνεχίσουν να υπάρχουν τα ελληνικά μας σχολεία πρέπει όλοι να τα υποστηρίξουμε εμπράκτως.
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή δείχνει καθαρά τις επίπονες προσπάθειες εκείνων που έβαλαν τα θεμέλια και ύψωσαν το εκπαιδευτικό οικοδόμημα τούτης της παροικίας. Ένα οικοδόμημα που πάση θυσία πρέπει να διατηρήσουμε.
Το 1909 άρχισε να λειτουργεί στο Μόντρεαλ το πρώτο ελληνικό Σχολείο «Πλάτων» που το 1910 οργανώθηκε σε κανονικό ημερήσιο Σχολείο, το πρώτο στο είδος του στην Βόρεια Αμερική.
Το 1925 μια ομάδα εθελοντών αγόρασε την Εκκλησία της Αγίας Τριάδος και ίδρυσε δεύτερο Σχολείο, το «Σωκράτης», το οποίο ακολούθησε το πρόγραμμα διδασκαλίας που Προτεσταντικού Σχολικού Συστήματος και η ελληνική γλώσσα διδάσκονταν επιπλέον των αγγλικών και γαλλικών μαθημάτων.
Όμως, η οικονομική κρίση της εποχής, ανάγκασε τους έλληνες να συσπειρωθούν σε μία Εκκλησία, την Αγία Τριάδα και να ενώσουν το Σχολείο «Πλάτων» με το Σχολείο «Σωκράτης» το 1931. Παρά τα οικονομικά προβλήματα, τα μέλη της Κοινότητας κατάφεραν να κρατήσουν το Σχολείο.
Κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 νέοι μετανάστες έφθαναν κατά χιλιάδες και ο αριθμός των μαθητών αυξανόταν συνεχώς.
Το 1970 άλλαξε το όνομα σε «Δημοτικό Σχολείο Σωκράτης» και το 1972 η Κοινότητα υιοθέτησε το γαλλικό σύστημα εκπαίδευσης, αποκτώντας έτσι το δικαίωμα για επιχορηγήσεις.
Το 1978 υπογράφτηκε συμφωνία με το Καθολικό Σύστημα CECM, εξασφαλίζοντας καλύτερα εκπαιδευτικά εφόδια, ενώ η οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης του Κεμπέκ βοήθησε το Σχολείο να αναπτυχθεί και να επεκταθεί. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να λειτουργεί και το ημερήσιο Σχολείο «Δημοσθένης» στο Λαβάλ.
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων παρείχε Σαββατιανή εκπαίδευση σε μαθητές άλλων σχολικών Συστημάτων.
Χιλιάδες ελληνόπουλα απεφοίτησαν από τα ελληνικά μας Σχολεία και τα περισσότερα διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της Καναδικής - και όχι μόνο - κοινωνίας.
Τα Σχολεία μας σήμερα θεωρούνται «μοντέλο» και παράδειγμα προς μίμηση. Η σωστή τους όμως λειτουργία, ανάπτυξη και μακροζωία - ιδίως μετά τις κυβερνητικές περικοπές - εξαρτάται από μας και μόνο.
Η ερανική επιτροπή των Σχολείων «Σωκράτης», «Δημοσθένης», «Αριστοτέλης», «Πλάτων-Όμηρος» και «Άγιος Νικόλαος» ζητά για άλλη μία φορά από την παροικία να δείξει και έμπρακτα την αγάπη και υποστήριξή της ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία και περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών μας Σχολείων.
Σε δύο εβδομάδες θα διεξαχθεί η «Λαχειοφόρος 2019», Επίτιμος Πρόεδρος της οποίας εφέτος είναι ο υποστηρικτής και ευεργέτης των σχολείων μας Βασίλης Αγγελόπουλος. Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2019 μας δίνεται άλλη μία ευκαιρία να στηρίξουμε το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης.
Κακά τα ψέματα. Τα σχολεία μας εμείς και μόνο εμείς μπορούμε να τα διατηρήσουμε με τον ταπεινό οβολό μας και τις φιλότιμες προσπάθειες των ακούραστων εθελοντών.
Ας συμμετέχουμε λοιπόν όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια για τα παιδιά μας, για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τις παραδόσεις μας...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com

No comments: