Total Pageviews

Wednesday, June 5, 2019

Εσείς τι λέτε;


Εκλογές ΕΚΜΜ 2019
Ουτοπικές υποσχέσεις και άτοπες δεσμεύσεις…

Κατ’ αρχήν, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους Κοινοτικούς Συμβούλους.
Η ικανοποιητική συμμετοχή υποψηφίων επιτρέπει τελικά, ύστερα από μια αμφιλεγόμενη επταετή περίοδο, την διεξαγωγή κανονικών εκλογών. Ας ελπίσουμε η προσέλευση των ψηφοφόρων να είναι εξίσου υψηλή, την δύσκολη αυτή περίοδο που διάγει η Κοινότητά μας.
Ωστόσο, στην μακρόχρονη πορεία της η Κοινότητα πέρασε από πολλά και ποικίλα στάδια μέχρι την ενοποίησή της με τις περιφέρειες, οπότε και κατέστη ένας διευρυμένος εύπορος Οργανισμός με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Πάραυτα, εμφανίζει σήμερα υπερβολικά ελλείμματα και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο χρέος προς τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο, σοβαρά εμπόδια για μελλοντικές αναχρηματοδοτήσεις και εκπληρώσεις ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Τα περιορισμένα έσοδά της προέρχονται κυρίως από κρατικές επιδοτήσεις, αμφίβολης χρονικής διάρκειας, και από τα πενιχρά ταμεία των ναών.
Σύμφωνα με τους άτακτους οικονομικούς απολογισμούς, η Μεγαλώνυμη βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση, με αποτέλεσμα η ηγεσία της απερχόμενης  διοίκησης να θεωρεί ως μοναδική διέξοδο από την κρίση την πώληση του προνομιούχου οικοπέδου της Αγίας Τριάδος, μάλιστα πολύ κάτω από την αγοραία αξία του...
Εξ άλλου, η ιδιαίτερα ασύμφορη οικονομική διευθέτηση με τη Μητρόπολη, απέβη εις βάρος ουσιωδών υπηρεσιών του Οργανισμού, όπως π.χ. η υπολειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων. Και αν προσθέσουμε μισθούς ιερέων, ιερατικού προσωπικού, αποκατάσταση κατεστραμμένων ναών - όχι ασυνήθιστο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια - τα έξοδα είναι αναλογικά τεράστια.
Οι προκλήσεις όμως δεν περιορίζονται στον οικονομικό τομέα. Η κοινότητα πάσχει από χρόνια έλλειψη έμψυχου υλικού. Τα μέλη, για ευνόητους λόγους, απομακρύνθηκαν ενώ τα εναπομείναντα (τρίτης κυρίως ηλικίας) είναι ανεπαρκή για την ύπαρξη απαρτίας σε Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις.
Επί πλέον, οι ακατανόητες ανταγωνιστικές συμπεριφορές προς το Εθνικό και προς άλλων παρεμφερών Οργανισμών, επηρεάζουν δυσμενώς κάθε ενδεχόμενο ομαλής συνεργασίας και ταυτόχρονα αποτρέπουν οποιαδήποτε κοινή ουσιαστική δράση.
Η νέα Διοίκηση που θα εκλεγεί μεθαύριο, θα κληθεί να λάβει δραστικές αποφάσεις και   εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να προβεί άμεσα σε περικοπές εξόδων με τη μείωση αρχικά του υπαλληλικού προσωπικού.
Τα προβληματικά κτίρια, κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να ρευστοποιηθούν και οι ιδιόκτητες εκκλησίες, μ’ έναν δίκαιο διακανονισμό και με την τόσο αναγκαία τροποποίηση του αναχρονιστικού καταστατικού, να ενταχθούν στους κόλπους της Μητρόπολης.
Θα πρέπει κάποτε η «αστική» Κοινότητα, να απαλλαγεί από τον δογματικό της μανδύα και να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, προέλευσης και πολιτικών πεποιθήσεων.
Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά χρειάζεται αταλάντευτη βούληση, καθαρό όραμα, σκληρές αποφάσεις και πάνω από όλα ισχυρή ηγεσία.
Διαπιστώνουμε, χωρίς έκπληξη δυστυχώς, ότι οι προγραμματικές δηλώσεις των υποψηφίων στο σύνολό τους περιορίζονται σε ουτοπικές υποσχέσεις και άτοπες δεσμεύσεις. Παρήγορη ωστόσο η συμμετοχή αξιόλογων νέων ενθουσιωδών ανθρώπων.
Ας ελπίσουμε ότι τα υψηλά προσόντα, η επαγγελματική κατάρτιση και οι «φρέσκιες» ιδέες των επίδοξων Συμβούλων, θα συμβάλλουν θετικά ώστε η ΕΚΜΜ να οδηγηθεί επιτέλους στον σωστό δρόμο της προόδου και ανάπτυξης.
Κάτι που μόνο ο χρόνος θα δείξει…

No comments: