Total Pageviews

Wednesday, August 21, 2019

Εσείς τι λέτε;


Αθάνατη ελληνική νοοτροπία…
Ξεκίνησε δειλά-δειλά η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές και όσοι είχαν την τύχη να τις περάσουν στην Ελλάδα, εξυμνούν τις χίλιες ομορφιές της. 
Για πολλούς επιστρέψαντες πάντως, το θέμα συζήτησης είναι η νοοτροπία που διακατέχει τους περισσότερους Έλληνες και το πόσο εμείς που ζούμε εδώ στον Καναδά διαφέρουμε στον τρόπο σκέψης.
Με το θέμα έχω ασχοληθεί και παλαιότερα, μελετώντας άρθρα από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι για τα περισσότερα προβλήματα που έχουν σήμερα οι Έλληνες φταίει η λανθασμένη νοοτροπία τους και γι' αυτό το λόγο δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα στη χώρα.
Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφτεί και ο ίδιος πολλές φορές. Η διαφορετική   προσέγγιση του Έλληνα σε διάφορα θέματα είναι προφανέστατα ένας απ' τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση.
Τι είναι όμως η νοοτροπία; Πως επιβλήθηκε και γιατί θεωρούμε ότι η νοοτροπία του Έλληνα είναι κάτι αμετάβλητο, κάτι απόλυτο και δε γίνεται ν' αλλάξει;
Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, όταν κάποιος γεννιέται με λανθασμένη νοοτροπία  συχνά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε. Τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης μας τα διαμορφώνει κατά κανόνα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.
Συνεπώς, είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να κάνει κάτι το οποίο έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το περιβάλλον στο οποίο ζει επειδή ο άνθρωπος από τη φύση του έχει την τάση να προσαρμόζεται και να επηρεάζεται από το ίδιο του το περιβάλλον. 
Το σημαντικό και το δύσκολο λοιπόν είναι ν’ αλλάξει νοοτροπία μία ολόκληρη κοινωνία. Ένας ολόκληρος λαός… Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό για ένα ολόκληρο έθνος. Για άτομα τα οποία έχουν γαλουχηθεί με αυτή τη νοοτροπία δεκαετίες τώρα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ακόμη ότι πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η κοινωνική δομή. Πρέπει ν' αλλάξει η θέσπιση και η τήρηση των νόμων. Πρέπει πρώτα ν' αλλάξει νοοτροπία το ίδιο κράτος και μετά οι πολίτες.
Ο πιο αποτελεσματικός  δρόμος για να γίνουν όλα αυτά, μας λένε, είναι μέσω της Παιδείας. Η σωστή Παιδεία είναι ο μόνος τρόπος που μας απομένει για ν' αλλάξουμε μαζικά. Αυτό είναι το κομμάτι που λείπει πραγματικά από τους Έλληνες σήμερα.
Η Παιδεία γεννά τη σκέψη. Η σκέψη γεννά τη σωστή νοοτροπία. Η σωστή νοοτροπία, τις σωστές αποφάσεις.
Ο Έλληνας πρέπει να διδαχτεί απ' την αρχή, από τις μικρότερες ηλικίες, πως να σκέφτεται σωστά. Πως να κρίνει αντικειμενικά. Πρέπει να ξεπεράσει τις γελοίες αντιλήψεις του, ότι είναι καλύτερος απ' όλους τους άλλους ή πως οι άλλοι λαοί συνωμοτούν συνέχεια εναντίον του.
Πρέπει να διδαχτεί, ότι είναι καλό να γνωρίζεις την ιστορία και το παρελθόν σου, χωρίς να μένεις προσκολλημένος σε αυτά.
Δυστυχώς είμαστε κολλημένοι στο παρελθόν το οποίο έχουμε την τάση να ωραιοποιούμε, ανεξάρτητα εάν δεν υπήρξε πάντοτε λαμπερό.
Συνεπώς, η αλλαγή νοοτροπίας απαιτεί πολύ δουλειά και χρειάζεται δύναμη και σθένος για να πετάξει ένας λαός από πάνω του τη λανθασμένη νοοτροπία που τον οδήγησε μέχρι εδώ…

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com

No comments: