Total Pageviews

Wednesday, August 28, 2019

Εσείς τι λέτε;




Ελληνικά σχολεία 
Προτεραιότητα υψίστης σημασίας…

Επιστροφή στα θρανία…
Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ στα παιδιά και ιδιαίτερα στα πρωτάκια καλή επιτυχία στις προσπάθειές τους και στους δασκάλους καλή εκπαιδευτική δουλειά.
Τα σχολεία γέμισαν και πάλι παιδικές φωνές και οι μαθητές ξεκινούν το νέο σχολικό έτος ξεκούραστα και με διάθεση να μάθουν καινούργια πράγματα.
Οι απαιτήσεις των σχολείων μας όμως παραμένουν και αρκετές οικογένειές  αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους.
Η αγωνία είναι μεγάλη. Πως θα ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις; Κάθε παιδί δικαιούται να συμμετέχει ισότιμα στην διαδικασία του μαθήματος και στις διάφορες δραστηριότητες.
Θα αφήσουμε μία μερίδα μαθητών να αισθανθούν μειονεκτικά απέναντι στα άλλα παιδιά ή θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τους εξασφαλίσουμε την ελληνοπρεπή εκπαίδευση  και τα απαραίτητα ώστε να πάνε στο σχολείο τους με κέφι και ενθουσιασμό;
Το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σωκράτης, κατά κοινή διαπίστωση, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εν αντιθέσει θα έλεγα με τις ανεπιτυχείς τελευταίως ερανικές προσπάθειες οι οποίες λόγω λανθασμένων ιδεών και απειρίας των υπευθύνων δεν αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. 
Τα ελάχιστα άτομα που συμμετέχουν, συχνά δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, ενώ η  πλειοψηφία των συμπαροίκων απέχει για τους γνωστούς ευνόητους λόγους και ιδιαιτέρως λόγω έλλειψης φωτός εις το τέρμα του τούνελ…
Εξ άλλου, η προσφάτως επιβληθείσα πολιτική του «κεκλεισμένων των θυρών», εντελώς ασύμφωνη με τους κανονισμούς και τα κεκτημένα δικαιώματα των μελών και δη των ΜΜΕ, άρχισε ήδη να παρουσιάζει έντονα σημάδια αγανάκτησης και αποστροφής, με απροσδιόριστες συνέπειες. Το θέμα θα πρέπει να το κοιτάξει προσεκτικά η «καινοτόμος» νέα διοίκηση και να ανακαλέσει άμεσα την επιπόλαιη, αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια.
Ολοκληρώνω με το επίκαιρο και σοβαρό θέμα των σχολείων μας.
Αρκετοί από τους νέους Συμβούλους προέρχονται από σχολικές Επιτροπές και ως  γνώστες των πολλαπλών και ποικίλων αναγκών, μπορούν ευκόλως να αναζητήσουν ουσιαστικές λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι τεράστια ποσά σπαταλούνται ετησίως άσκοπα σε υπερτιμημένα - συχνά περιττά - οικοδομικά έργα εις βάρος των σχολείων, τα οποία σχολεία θα πρέπει ασυζητητί να είναι ο κύριος σκοπός ύπαρξης της Κοινότητας.
Όπως έχω τονίσει πολλάκις, απαιτούνται εξειδικευμένες μελέτες, πρωτοποριακές ιδέες, κατάλληλες προσεγγίσεις και σωστός προγραμματισμός. Ευεργέτες υπάρχουν.
Το αποδεικνύουν καθημερινά ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διαφόρων ερανικών προσπαθειών για νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.α., πλην πάντως των ημετέρων. Προφανώς λοιπόν κάτι φταίει…
Το μέλλον των ελληνικών μας σχολείων θα πρέπει επιτέλους να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα των εκάστοτε διοικούντων. Δυστυχώς, η μέχρι προσφάτως επίδειξη θεσμικής απρέπειας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και αλαζονικού ετσιθελισμού, εκ μέρους ορισμένων ταγών, έχει συσσωρεύσει πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα.
Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι νεοφώτιστοι αξιωματούχοι, ώστε ν’ αποφύγουν να ακολουθήσουν, έστω και άθελα, τα χνάρια προγενέστερων μοντέλων διοίκησης…

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
mtellides@gmail.com

No comments: