Total Pageviews

Tuesday, May 8, 2012

Εσείς τι λέτε;


«Προφητική» προσφώνηση…

 Όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν στο δρόμο από και προς το Κάιρο για την Αλεξάνδρεια, θα έρθουν αντιμέτωποι με μία φωτεινή επιγραφή γραμμένη στα ελληνικά. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ».
Η απόφαση ήρθε μετά από απαίτηση των Αιγυπτίων δημάρχων της περιοχής για να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο και βρίσκεται στην είσοδο της πρωτεύουσας της Αιγύπτου προσδίδοντας στην πόλη «άρωμα» ελληνικού πολιτισμού, κάτι βέβαια που δεν θα μπορούσε να αποτελεί τίποτα άλλο από μία αιχμηρή απάντηση όχι μόνο απέναντι στους Σκοπιανούς που θέτουν συνεχώς θέμα με την ονομασία της χώρας τους, αλλά και στους γηγενείς μας που τείνουν να ξεχάσουν τις ρίζες, τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορία τους...
Όταν το 332 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από την περιοχή της σημερινής Αλεξάνδρειας, γονάτισε στην αχανή παραλία και χάραξε στην άμμο το αμφιθεατρικό σχήμα της μελλοντικής πόλης η οποία θα γινόταν η πρωτεύουσα και θα έπαιρνε το όνομά του.
Οι Αιγύπτιοι εκτός από την απέραντη ευγνωμοσύνη που ένοιωσαν για τον Βασιλιά Ισκαντάρ, για την πανέμορφη πόλη που τους έχτισε, τον λάτρεψαν ως ελευθερωτή και τον ανακηρύξαν Φαραώ τους. Ουδέποτε τον διεκδίκησαν αλλά ούτε και διανοήθηκαν να παραχαράξουν την ιστορία με σκοπό την αποκομιδή οφελών. 
Στην Αλεξάνδρεια τα ίχνη για την ελληνικότητα του Μέγα στρατηλάτη και της ιδιαίτερης πατρίδας του της Μακεδονίας βρίσκονται αποτυπωμένα παντού. Σε αρχαία μνημεία,  
νομίσματα, μουσεία…
Ατράνταχτα επιχειρήματα που δεν καταφέραμε να αξιοποιήσαμε ώστε να αποστομώσουμε τον νονό της σκοπιανής «Μακεδονίας» δικτάτορα Τίτο και τους ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ απογόνους του.  
Εντελώς αδικαιολόγητη η παθητική στάση και οι συνεχείς παραχωρήσεις μας στα εθνικά θέματα.
Θα μου πείτε, στην σημερινή Ελλάδα της χαώδους κατάστασης, της οξείας οικονομικής κρίσης  και των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων, ποιος έχει χρόνο να ασχολείται με διεκδικήσεις ονομάτων και εδαφών, παραβιάσεις, παράνομες γεωτρήσεις…
Πόσο επίκαιρη είναι στ αλήθεια η «προφητική» εκείνη προσφώνηση της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, όταν το 2005 ανήγγειλε στον Κάρολο Παπούλια, την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

"Αναλαμβάνετε κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις.
Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης  της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται απο αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί απο ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης..."

Τα περαιτέρω σχόλια περιττεύουν...











No comments: