Total Pageviews

Thursday, April 26, 2018

Εσείς τι λέτε;


“Ο δε ανήρ να φοβείται τη… γυνή”  
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες, επέλεξε να ορίσει τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο ως τον “Εθνικό μήνα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τις σεξουαλικές επιθέσεις”.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του κινήματος  “Me Too”, χάρη στο οποίο πολλές γυναίκες τόλμησαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν τις σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν δεχθεί.
“Τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα διαπράττονται τυφλά στις προσωπικές σχέσεις, σε δημόσιους χώρους και στον χώρο εργασίας. Πολύ συχνά ωστόσο τα θύματα των επιθέσεων παραμένουν σιωπηλά. Φοβούνται τα αντίποινα από τους δράστες, δεν εμπιστεύονται το δικαστικό σύστημα ή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον πόνο που συνδέεται με αυτή την τραυματική εμπειρία”, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο, περίπου 20 γυναίκες έχουν κατηγορήσει δημοσίως τον Αμερικανό πρόεδρο για σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του διαψεύδει τις κατηγορίες.
Μόλις πρόσφατα, μήνυση σε βάρος του Αμερικανού προέδρου κατέθεσε και η ηθοποιός αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς κατηγορώντας τον ότι δεν έβαλε ποτέ την υπογραφή του στο μεταξύ τους συμβόλαιο εχεμύθειας με αποτέλεσμα ή ίδια να έχει το ελεύθερο να μιλάει για την σεξουαλική σχέση τους την περίοδο 2006.
Το φαινόμενο της “σεξουαλικής παρενόχλησης” - ως γνωστόν - πήρε διαστάσεις με τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για σεξιστικά περιστατικά από τον πανίσχυρο παραγωγό του Χόλυγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν.  Εκτοτε, οι παρενοχλήσεις συνδέθηκαν με μεγάλα ονόματα της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής ζωής, με τις γνωστές συνέπειες.
Το νόμισμα όμως έχει πάντα δύο όψεις. Η σεξουαλική παρενόχληση υποτίθεται πως δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι αποδεκτή, ανεξαρτήτως φύλου και συνθηκών. Ωστόσο, όπως έδειξε κοινωνικό πείραμα στη Νέα Υόρκη, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να “κλείσουν τα μάτια” αν πρόκειται για γυναίκα που παρενοχλεί άνδρα ή μία άλλη γυναίκα.
Το δίκτυο A.B.C. δημιούργησε, με τη συμμετοχή ηθοποιών, ένα βίντεο-ρεπορτάζ καταστάσεων άσκησης βίας σε δημόσιους χώρους, τις οποίες κατέγραψε με κρυφή κάμερα. Με τον τρόπο αυτόν θέλησε να καταγράψει τις αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στη βία που ασκείται από έναν άνδρα σε μία γυναίκα και το αντίστροφο.
Οι διαπιστώσεις που έγιναν είναι συνοπτικά οι εξής: Ο περίγυρος αντέδρασε άμεσα όταν ο άνδρας ήταν αυτός που ασκούσε βία στη γυναίκα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, προσπέρασαν 132 άτομα χωρίς να αντιδράσουν, παρόλο που αντιλήφθηκαν τη σκηνή που διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια τους.
Σχετικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη κατάθεση μήνυσης της Στέλλας Μπουλότσνικοφ, μάνατζερ της διάσημης τραγουδίστριας Μαρίας Κάρει, για σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από την εργοδότισσα της, γεγονός που πέρασε σχεδόν στα ψιλά...
Ο χειρισμός λοιπόν του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, εφόσον το θύμα κινδυνεύει τελικά να γίνει ο θύτης και αντίστροφα.  
Συνεπώς, βάση της διαμορφωθείσης πραγματικότητας, θα έπρεπε (κατά την ταπεινή μου γνώμη) να τροποποιηθεί η σχετική ρήση του Ευαγγελίου για το μυστήριο του γάμου ως: “Ο δε ανήρ να φοβείται τη… γυνή”.

No comments: