Total Pageviews

Wednesday, May 2, 2018

Εσείς τι λέτε;


Εθισμός στο Facebook
Μια υπαρκτή απειλή…

Το Facebook, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα την οικονομική του αναφορά για το πρώτο τρίμηνο του 2018 και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών παρουσίασε καθαρά κέρδη 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό την ώρα που ο κυρίαρχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συγκλονίζεται από το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.
Σύμφωνα με την σχετική αναφορά, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 63% σε σχέση με πέρυσι και ο κύκλος εργασιών του έφτασε τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αύξηση 49%.
Μόνο τα έσοδα από τις διαφημίσεις, που αποτελούν σχεδόν το σύνολο των εσόδων της εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 50% στα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, αυξήθηκε και ο αριθμός των ενεργών χρηστών ανά μήνα κατά 13% στα 2,2 δισεκατομμύρια...
“Παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η κοινότητά μας και οι δραστηριότητές μας παραμένουν ισχυρές το 2018. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας με πιο ευρύ τρόπο και επενδύουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας χρησιμοποιούνται σωστά”, ανέφερε ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg.
Και εδώ γεννάται η μεγάλη απορία. Πως γίνεται ένα σκάνδαλο παγκοσμίων διαστάσεων να αφήνει αδιάφορους τους χρήστες, τη στιγμή μάλιστα που παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα και κατ επέκταση η ιδιωτική τους ζωή; 
Η εξήγηση ίσως βρίσκεται σε έρευνα που διεξήγαγε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η οποία απέδειξε ότι η συνεχής χρήση του Facebook προκαλεί εθισμό αλλά και στερητικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της κοκαΐνης...
Το facebook, εν τω μεταξύ, δίκαια μπορεί να υπερηφανεύεται πως από τα 7,6 δισεκατομμύρια ανθρώπων του πλανήτη μας, το 1 δις το επισκέπτεται καθημερινά. Συνεπώς, για τους περισσότερους ανθρώπους είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. 
Η εφαρμογή facebook είναι ένα εργαλείο που σου δίνει το αποτέλεσμα της χρήσης που θα του κάνεις και βέβαια, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, έχει πολλές βοηθητικές λειτουργίες.
Μέσω του facebook μπορείς να βρεις ξεχασμένους συγγενείς και φίλους, να κάνεις νέες γνωριμίες, να προωθήσεις τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σου, να ενημερώνεσαι  σχετικά με πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και ως μέσον διασκέδασης και ψυχαγωγίας να ανταλλάσεις απόψεις και φωτογραφίες, ενώ μέσω των παιχνιδιών που διαθέτει να περνάς ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο σου.
Από την άλλη, το facebook κρύβει αρκετές παγίδες και κινδύνους. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι πως οι χρήστες αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους και έτσι δεν αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Εξαιτίας αυτού έχει χαθεί η άμεση επαφή των ατόμων μεταξύ τους.
Κύριο αρνητικό είναι πως κάθε χρήστης φίλος - αλλά και το ίδιο το facebook - έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις φωτογραφίες των άλλων και έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις που φωτογραφίες χρησιμοποιούνται ως υλικό πορνογραφίας ή εκφοβισμού.
Άλλο αρνητικό στοιχείο είναι πως αυξάνεται η περιέργεια των ανθρώπων να μάθουν οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετική με την προσωπική ζωή των άλλων χρηστών. Πολλοί βυθίζονται στον ψεύτικο κόσμο του facebook, κάτι που τους καθησυχάζει και τους δίνει την πεποίθηση πως το ίδιο συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.
Ακόμη, σερφάροντας με τις ώρες, ιδιαίτερα την ώρα μαθήματος ή εργασίας, έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει μειωμένη απόδοση και αποτελεσματικότητα.
Γεγονός αναμφισβήτητο πάντως είναι ότι το facebook μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο βίος του “φατσοβιβλίου” προβλέπεται μακρύς και τραχύς, με δύσβατη την οδό προς την απεξάρτηση

No comments: