Total Pageviews

Thursday, May 17, 2018

Εσείς τι λέτε;


19 Μαΐου 1919:
Η καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η 19η Μαΐου.
Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή ο Ποντιακός Ελληνισμός επιβεβαιώνει την ισχυρή θέληση και αγωνιστικότητά του, το χρέος και το εθνικό καθήκον του για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων του.
Για να θυμόμαστε και να μη ξεχνάμε, ας ρίξουμε μια ματιά στα δραματικά γεγονότα της εποχής όπως έχουν καταγραφεί ιστορικά.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή του Πόντου ήταν μια περιοχή ευμάρειας με 700.000 Έλληνες κατοίκους που ζούσαν εκεί για αιώνες. Τα ελληνικά σχολεία έφταναν τα 1400 και οι Έλληνες είχαν φέρει ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αποτελούσαν το 40% του πληθυσμού.
Το 1908 το κίνημα των Νεότουρκων ανέτρεψε τον σουλτάνο φέροντας αρχικά αισιοδοξία και ελπίδα στις μειονότητες, επειδή θεώρησαν πως το κοσμικό κράτος που υποστήριζαν δεν θα ήταν τόσο προσκολλημένο στην θρησκεία και θα είχαν έναν πιο “δυτικό” αέρα, πράγμα που ίσως έδινε άλλη πνοή στη χώρα και το εμπόριο με το εξωτερικό. Όμως δεν άργησαν να ανακαλύψουν το σκληρό πρόσωπο του κινήματος των Νεότουρκων, που έφερε μαζί και ένα βίαιο κύμα εθνικισμού.
Οι Νεότουρκοι επωφελούνται από το ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις ήταν απασχολημένες με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ελλάδα με το Κρητικό ζήτημα και ξεκίνησαν την πρώτη φάση της εθνικιστικής τους πρακτικής με τους ελληνικούς και χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής. Τους εκδίωξαν, τους ανάγκασαν να αλλαξοπιστήσουν και προσπάθησαν να τους “τουρκέψουν”.
Οι Τούρκοι εγκαινίασαν τα “Τάγματα εργασίας” με πρόσχημα την ασφάλεια της χώρας και έστελναν τους ελληνοπόντιους στην ασιατική ενδοχώρα όπου δούλευαν κάτω από τραγικές συνθήκες σε λατομεία και ορυχεία. Οι Πόντιοι αντέδρασαν, ανέβηκαν στα βουνά και έγιναν αντάρτες μαζί με τους Αρμένιους.
Ακολούθησε η γενοκτονία των Αρμενίων το 1916 και ο δρόμος εξολόθρευσης των Ποντίων είχε ανοίξει για τα εθνικιστικά σχέδια του Κεμάλ Ατατούρκ. Η τραγωδία δεν άργησε να γίνει. Ο Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και ξεκινά την γενοκτονία των Ποντίων. Ήταν 19 Μαΐου του 1919.Τα θύματα της γενοκτονίας έφτασαν τις 353.000 ζωές.
Οι Πόντιοι που γλίτωσαν κατέφυγαν στην Ρωσία και στην Ελλάδα, βοηθώντας και αυτοί στην αναζωογόνηση του ελληνικού κράτους.
Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια ακόμα επίδειξη καθυστέρησης, ανέδειξε το 1994 την 19η Μαΐου ως Ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Εκτοτε, αρκετές χώρες και πόλεις έχουν αναγνωρίσει την Γενοκτονία. 
Στον Καναδά, με πρωτοβουλία του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, 12 πόλεις μέχρι στιγμής προέβησαν στην αναγνώριση, μεταξύ των οποίων οι μεγαλουπόλεις Τορόντο, Οττάβα, Βανκούβερ, Μόντρεαλ και πρόσφατα η πόλη του Λαβάλ.
Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες προς την Καναδική Γερουσία μέσω των ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστών Λεωνίδα Χουσάκο και Παναγιώτας Merchant.
Ο Σύλλογος Ποντίων Μόντρεαλ “Ο Εύξεινος Πόντος”, όπως κάθε χρόνο, θα τιμήσει την επέτειο της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο με ειδική εκδήλωση που διοργανώνει αυτό το Σάββατο για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, θύματα της Τουρκικής θηριωδίας.
Η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη…

No comments: